-->

Egy ezredév uralkodóinak arcképcsarnoka

A magyarság majdcsak 1000 évét átfogó, korhű ruházatban és koronával ábrázolt magyar királyok arcképcsarnoka költözött egy időre a Bihar Vármegye Képgalériájába.

Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész tárlata január 21-én nyílt a magyar kultúra napjára rendezett gálaest előtt. Az alkotó különösen színes, fiatalon ábrázolt uralkodói portréinak eredeti változatai a kaposvári Vaszary Képtárban láthatók. Somogyi Győző a magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja. A legapróbb részletekig, művészi alapossággal és hagyományos tojástempera festék használatával kidolgozott műveinek száma mára már eléri a 600-at. A festő 918 esztendő minden ismert írott és képes forrását igyekezett felhasználni festményeihez, a királyi pecsétektől a fényképekig. Hiteles ábrázolások csak az 1500-as évektől léteznek, így a hagyományra és a kor ismeretével támogatott képzeletére kellett hagyatkoznia.
A képek nem élethű portrék, hanem stilizált uralkodóábrázolások, a műfaj sok ezer éves hagyománya szerint.

„Nem találhattak volna a magyar kultúra napjához jobban illő kiállítást, mint a Magyar Királyok Arcképcsarnokát”- így fogalmazott a művészt méltató Győrfi Sándor szobrászművész a tárlat megnyitóján.

 

A salföldi művész munkássága kalandos, ám ugyanakkor egyszerű is - foglalta össze Győrfi Sándor. - A gazdálkodók életét éli feleségével, eközben pedig folyamatosan alkot. Az 1960-as években dolgozott a Kossuth Nyomdában segédmunkásként, ahol megtanulta a sokszorosító grafikai eljárásokat. Majd a papi hivatást választotta és 1967-től munkáspapként tevékenykedett. A hetvenes évek közepén kilépett az egyházi rendből, szabadfoglalkozású képzőművész lett és pápai engedéllyel megházasodott. A nyolcvanas évekbeli Görögországi utazása nagy hatással volt művészetére. Ikonszerű ábrázolásai, színes portréi az ortodox vallásban használatos festményekhez hasonlóak. A kiállított 52 kép, magyar uralkodóinkat fiatalon, koronával fejükön mutatja be – mondta a szobrászművész. A festőművész jövőbeni tervei között szerepel még további történelmi alakok megfestése, hiszen rajongója a korabeli öltözékek aprólékos kidolgozásának. A megnyitót Béke Csaba lantművész, énekmondó korabeli, királyokról szóló hangszeres előadása színesítette. A festmények február 28-ig láthatók a művelődési ház Bihar Vármegye Képgalériájában.

KHSz.

 

 

 

 

 

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja.

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu