-->

Anyanyelvápolók versenyeztek a városi fordulóban

Fő szempont a helyes nyelvhasználat, a természetes beszéd volt a városban évtizedes hagyományokra visszatekintő „Szép Magyar Beszéd” versenyen, február 6-án. A Kazinczy Ferencről elnevezett vetélkedő térségi fordulóján az általános iskolák felső tagozatosai mérettettek meg. Három intézményből összesen hét diák érkezett a kétfordulós versenyre.

Elsőként minden tanulónak maximum 3 perc időtartamban egy szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasnia. Kötelező szövegként idén a Kazincy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt, „Válogatott magyar mondák” részletét az 5-6 –osok kapták, Kováts Dániel: Jellemkérdés szövegének részletét pedig a 7-8-os korcsoportban indulóknak kellett előadniuk. A zsűri tagjai Kapornai Andrásné nyugalmazott magyar szakos tanár, Kocsis Csaba közművelődési szakember és Kogyilla Zsolt, a Berettyó Kulturális Központ médiacsoport-vezetője voltak. A versenyzők közötti rangsort a szöveghűség, hangvétel, a hangképzés, természetes beszéd, és a hangvétel alapján állították fel. A megmérettetés végén értékelésében a szakmai jó tanácsokon túl a zsűri elnöke, Kapornai Andrásné elmondta, sajnálja, hogy idén a szokásosnál kevesebb diák vett részt a versenyen. Ugyanakkor az iskolájukat képviselő diákok mind azt bizonyították, hogy fontos számukra anyanyelvünk szeretete, ápolása. A kisebbek között első helyezett Gál Bíborka, a Széchenyi István Tagiskola diákja lett. A 7-8-osok korcsoportjában Huli Lilla, a Széchenyi István Tagiskola tanulója végzett első helyen, így ő képviselheti városunkat a regionális döntőben, Kisújszálláson és átveheti Kazincy-jelvényét is. Az anyanyelvi próbatételnek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház adott otthont.


Az 5-6- os korcsoport további díjazottja: Martos Lili (2. helyezés)

A 7-8-os korcsoport díjazottjai: Gáti Panna (2. helyezés) és Koszorús Anna (3. helyezés)

Márkus László és Molnár Viktória a rendezvényen emléklapot vehetett át.

KHSz.

 

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu