-->

Épülnek és július elejére költözhetőek lesznek a berettyóújfalui „fecskelakások”

100 millió forintból épül 11 lakás a városban és további 100 millió forintra pályázhatnak a hiányszakmákban tanulók és dolgozók.

A költözésre kész, összkomfortos, bútorozott lakások a hiányszakmákban dolgozó, a városban letelepedni szándékozó fiataloknak készülnek. A fecskelakásoknak szánt ingatlanok felújításai Berettyóújfalu három helyszínén zajlanak. Az Orbán Balázs téren hat, a Honvéd utcán négy, a Kossuth utcán pedig egy ingatlan külső és belső rekonstruálásait végzik, nyílászárókat, víz és elektromos hálózatot is cserélnek. A lakások méretei is változóak. A legkisebb 43 a legnagyobb 90 négyzetméteres. Az ingatlanok és az igénybe vehető ösztöndíjak feltételeiről a képviselő-testület februárban dönt majd. A lakásokban rejlő lehetőségek a város és a fiatalok számára is előnyösek Az ide érkező fiatalok két évre kaphatják meg ingyen az ingatlant, csupán a rezsi költségeit kell állniuk, bérleti díjat azonban nem kell fizetniük. A város is profitál az előnyökből, hiszen a hiányszakmákban dolgozók várhatóan Berettyóújfaluban telepednek majd le és alapítanak családot. Az ösztönzés, melyre 100 millió forint keretet biztosítanak, a hiányszakmát tanulóknak 6 hónapig 30 ezer forint támogatást jelenthet, a már dolgozók egy éven keresztül havonta 45 ezer forintra pályázhatnak. A lakásokba már idén július elsején beköltözhetnek az első „fecskék”.

Február végi ülésén már el is fogadta a képviselő-testület a koncepciót, mely a helyi ösztönző rendszer konkrétumairól szólt, arról, hogy kik és milyen feltételekkel vehetnek részt a programban. A támogatásokra 2019. március 15-től 2019.április 30-ig lehet pályázni.  Az előterjesztés szerint három típusú pályázati lehetőség kerül kiírásra. Az oktatási és ösztönző támogatás a hiányszakmában tanuló fiatalok részére nyújtható. Előbbire 2,7 millió Ft forrás áll rendelkezésre, tanulónként hat hónapon át havi 30.000 Ft támogatás kapható. Utóbbira összesen 12,4 millió Ft keretösszeg pályázható, 23 fő 12 hónapon át havi 45.000 Ft támogatásban részesülhet. A lakhatási támogatás a helyi, vagy Berettyóújfaluba költöző, hiányszakmában dolgozó fiatal (18-35 éves) személyek részére a projekt keretében felújított és berendezett lakások egy fiatal, vagy egy pár, illetve család részére legfeljebb két évre ingyenes használatot biztosít, összesen 15 fő részére.

 

Részletek és a teljes pályázati felhívás a www.berettyoujfalu.hu oldalon olvasható.

 

KHSz.

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu