Print this page
-->

A fény városából érkeztek

Mátészalkáról, a „fény városából” érkeztek Berettyóújfaluba a Biharországi esték, március 19-i állomásának vendégei.

Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója és Oláh András költő, drámaíró adtak képet településük történetéről. A múzeum igazgatója mesélt a „fény városa” kifejezés múltjáról, arról, hogy 1888-ban Magyarországon villamos áram segítségével elsőként gyulladt fel utcai közvilágítás. A történet érdekessége, hogy New Yorkban is ebben az időszakban indult el a villamosítás. A jelentős esemény a mátészalkai Schwartz Mór nevéhez fűződik, aki az 1880-as párizsi világkiállításon látta meg a kor egyik vívmányát, az áramfejlesztő dinamót. A Schwartz család saját gyártelepének belső villamosítására használta az áramfejlesztőt, majd a malomból kiindulva, faoszlopokon vezették át a villamos energiát, valamint néhány szénszálas izzót is felszereltek. Az oszlop ma is áll a mátészalkai Kossuth utca sarkán, mely büszkén hirdeti a magyarországi villamosítás kezdetét. Cservenyák László Hollywood bölcsőjének is nevezete a települést, hiszen több mátészalkai híresség is innen származik: Czukor Adolf, aki létrehozta a Paramount Pictures-t , valamint Tony Curtis is, a magyar gyökerekkel rendelkező színészlegenda.


Cservenyák László a Szatmári Múzeum igazgatója

Az est másik vendége Oláh András író, Képes Gézát, Mátészalka kiemelkedő alakját mutatta be. A városból származó költő,műfordító, tanár, a Magvető Kiadó egyik alapítója és igazgatója volt és méltán büszke rá a település.


Oláh András költő, drámaíró

A berettyóújfalui alkalmon említést tettek városaink közös sorsáról is, ugyanis mindkét település határ menti „faluváros” volt, és mindkét település ideiglenesen megyeszékhely is volt. Ezekben az években pedig a településeken jelentős, a megyeszékhely funkcióhoz szükséges fejlesztés történt.

KHSz.

 

P1330526.jpg P1330528.jpg P1330530.jpg

P1330531.jpg P1330538.jpg P1330540.jpg

P1330541.jpg
.