-->

Elhunyt Kurucz Imre szobrászművész

Életének 73. évében elhunyt Kurucz Imre berettyóújfalui szobrászművész.

Kurucz Imre Berettyóújfaluban született 1946-ban, itt végezte általános és középiskoláit. Művészi tanulmányokat Kirchmayer Károly budapesti Képzőművészeti Körében végzett, illetve hazai és közép-európai művésztelepeket látogatott. Az 1970-es évektől vesz részt hazai és külföldi kiállításokon. Vállalva Bihar első szobrászaként a szobrászatteremtő szerepet, hazaköltözött szülővárosába. 1971–1984 között a város kulturális intézményeiben dolgozott, részt vállalt a kulturális és a művészeti élet megújításában, vezető tanára volt a Bihari Stúdió szobrász szakkörének. Művei több hazai és külföldi közgyűjteményben és köztéren megtalálhatóak, közel 60 köztéri alkotása látható az ország településein, ebből 25 Berettyóújfalu köztereit, épületeit gazdagítja (többek között Báthory Gábor szobra a Vörösmarty téren, a Kálvin téri 1956-os emlékmű és számos portrédombormű. Berettyóújfaluban 2018-ban avatták fel a Makk Károly emlékére készített alkotását a Makk Kálmán Mozi falán.

Az alkotás mellett részt vállalt az értékmentésben is. Újraalkotta az Országzászlót és az Ezredéves emlékművet. 1984 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Díjai, kitüntetései: Debrecen Város Művészeti Ösztöndíja (1986); Erdélyi Gábor-díj (2001); a XIV. Debreceni Tavaszi Tárlat Nívódíja (2005). Berettyóújfalu önkormányzata Kurucz Imrének 2010-ben Báthory Gá­bor-díj kitüntetést adományozott.

Legutóbb 2016-ban láthatták alkotásait a Kurucz ’70 – Kőbe vésett angyalok című jubileumi kiállításán, ahol a 70 éves szobrászművészt köszöntötte Tőkés László,  Muraközi István, Meleg Vilmos és Vitéz Ferenc is.  Berettyóújfalu polgármestere akkor így fogalmazott: „Ku­rucz Imre kitörölhetetlen része a város történetének”.

Fotó: Horváth Tamás (Hajdúböszörmény) (XXXI. Magyar Sajtófotó Pályázat 2012-03. Emberábrázolás-portré (egyedi)

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu