Print this page
-->

Helyesen, szépen szóltak a „Szép Magyar Beszéd” versenyen

Április 5-7-e között a Szép Magyar Beszéd verseny kisújszállási területi döntőjén az ország keleti megyéinek 5-8. osztályosai, valamint a nyolc osztályos gimnáziumok tanulói mérettették meg magukat.

Az anyanyelvi verseny immár a huszadik évéhez érkezett, de a cél két évtizede ugyanaz: az ifjú nemzedék beszédkultúrájának javítása és az anyanyelvi nevelés erősítése.  A háromnapos rendezvényt a szervezők ünnepi megnyitóval, kulturális programokkal, városnézési lehetőségekkel, fürdőzéssel tették igazán színvonalassá.  „Aki itt szerepel, már önmagában nyertes. Színvonalat, stílust képvisel, időt és energiát fektet anyanyelvünk ápolására, e nemes versengés életre hívójának Péchy Blankának a tiszteletére” - hangzott el a megnyitón és az ünnepélyes eredményhirdetés során is alaptézisként az előző gondolat. A verseny során a zsűri egységes értékelési szempontok szerint, szigorú szabályok betartásával hozta meg döntését. A versenyzők egy szabadon választott és egy kötelező szöveget olvastak fel. A hatvan versenyző mindegyike Kazinczy-jelvényt kapott, a legjobban szereplő diákokat különdíjjal is jutalmazták.

Aranyiné Csalánosi Csilla és Huli Lilla

Dr. Eőry Vilma zsűri elnök útravalót is tartogatott az eseményen megjelenteknek. Záró beszédében úgy fogalmazott: ünnep van ma minden versenyző és kísérője számára, hiszen mindenki becsülettel teljesítette, amit vállalt. A közösség része volt - egy anyanyelvközösségé.  Az igényes beszédet, az anyanyelv fontosságát hangsúlyozó alkalmon, a Kazinczy-verseny helyi fordulójában első helyezést elérő, a Széchenyi István Tagiskola 7. d osztályos tanulója, Huli Lilla is részt vett. Felkészítő tanára, Aranyiné Csalánosi Csilla is elkísérte őt a nívós eseményre. Lilla az élményeken túl bronz Kazinczy-jelvényt és kiemelt könyvjutalmat is átvehetett.