Print this page
-->

Gazdafórum a hazai agrárium helyzetéről

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese gazdafórumon beszélt a hazai agrárium helyzetéről a járási hivatal Fráter László termében.

 

Az Európai Bizottság 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat - mondta megnyitójában Dr. Vitányi István. Az országgyűlési képviselő rámutatott, a csökkentés jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét is. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az Európai Bizottság migrációs politikára fordítaná – tette hozzá a honatya.

Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a gazdafórumon megjelenteknek előadásában bemutatta a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét, felvázolta annak jövedelmezőségét. Elmondta, a kormány stratégiai partnernek tekinti és kiemelten támogatja a magyar gazdákat. A miniszterhelyettes szólt a vidékfejlesztési program keretében megvalósuló, támogatható projektekről.

Farkas Sándor miniszterhelyettes

A miniszterhelyettes beszámolt a kormány 2020-tól induló öntözés-fejlesztési programjáról is. Elmondta, az elkövetkező tíz évben összesen 170 milliárd forint plusz forrást biztosítanak az öntözéshez kapcsolódó állami vízgazdálkodási főművek fejlesztésére és működtetésére.

Az öntözési idényt kiterjesztik, amely ezentúl március 1-től október végéig tart. Április 1-től pedig a vízkészletjáradék megfizetése alól is mentesülnek a gazdák. Szó esett az agráriumban bevezetendő új technológiákról, köztük a robotizációról, a GPS alapú rendszerekről.

 

KHSz.