-->

Georg Spöttle: sokan már nyugodtabb, biztonságosabb országokba vágynak

A migráció jelenlegi helyzete, a keleti régió érintettsége, az afrikai kontinensről érkező menekültek, a Sri Lanka-i terrortámadás. A Bihari Polgári Esték legutóbbi vendége Georg Spöttle volt. A biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk az előző témákról a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színháztermében megtartott előadása előtt.

 

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő rendőrként kezdi pályáját, majd rendőrtiszti iskola elvégzése után a német hadsereg elhárításánál dolgozott, és részt vett afganisztáni, libanoni, iraki és szíriai bevetésekén is.

Napjaink egyik legfontosabb és talán az emberek közötti beszélgetések egyik legtöbbször előforduló témája már a migráció. 2016-óta egyre erősebben van jelen a hazai és a nemzetközi médiában is. Sokan már sokféle szemszögből közelítettek a XXI. század talán egyik, kontinenseken is átívelő jelenségéhez.

Hogyan közelíti meg a menekültekkel kapcsolatos történéseket egy a terrorelhárításban egyenruhásként több évig szolgáló, számos kibocsájtó országot megjárt katona?

Mint volt katona és terrorelhárító, arra hegyeztem ki előadásomat, hogy milyen negatív vetületei vannak a migrációnak. Mindig a terrorizmus kerül előtérbe, ám az egy viszonylag ritka jelenség. Ami nagyon aggasztja a környezetemben élőket, az a bűnözés elszaporodása, és az Európában szűnni látszó biztonság. Ilyen például az embereket legjobban irritáló, szexuális bűnözés, melyről sokszor hallhatunk a médiában is. Az elmúlt időszakban összesen 2500 nőt erőszakoltak meg migránsok Németországban. A berlini, kölni frankfurti utcák sötétedéskor elnéptelenednek, az őshonos németek nem szeretnek az utcára kimenni. A német kormány lehetőséget adott a migránsoknak, hogy ingyen használhassák a sportlétesítményeket. A zaklatási botrányok miatt azonban a sportközpontok bedőltek, mert a fizető vendégek már nem merték használni ezeket, elmaradtak nyári táborok, munkavállalókat bocsátottak el. Ezek következményeként Németországból mostanra érezhetően nagy a kivándorlás. Az atrocitások miatt az idős emberek nyugodtabb országokba vágynak. Ezért jönnek sokan Magyarországra, mert a legfontosabb téma az életükben igazából a biztonság. Ezt lehet tapasztalni nyáron a Balatonnál, hiszen itt szülők a gyermekeket biztonságban tudhatják, a nagyobbakat könnyedén elengedhetik szórakozni, mert nem robbantják rájuk a klubot, vagy nem zaklatják őket.

Magyarország az illegális migrációt tekintve tranzitországnak nevezhető, Hajdú-Bihar megye keleti része több tíz kilométer hosszan határszakasz. Lehet-e célpontja az illegális határátlépőknek, vagy az embercsempész hálózatoknak, akik új utakat keresnek.

Minden határ menti város veszélyeztetett. Csellengők napi szinten előfordulnak. A migránsok mindenféle trükkel megpróbálnak bejutni országunkba. Főleg a kamionokban bújnak meg, de a határrendészet speciális készülékekkel, például szívdobbanás érzékelővel ki tudja szűrni az esetleges illegális határátlépőt. Értelemszerűen a veszély nagy, hiszen, ha nincs pénzük ezeknek az embereknek, betörhetnek házainkba, kirabolhatnak embereket, szexuális bűncselekményeket követhetnek el. A határ menti vidékeken ezért sokkal jobban oda kell figyelni. A nagyobb városokban, ahol zsúfoltabbak az utcák, kevésbé veszélyes hazatérni egy fiatal lánynak, mint egy nyugodtabb kisvárosban, ahol emiatt a veszély is sokkal nagyobb.

A Sri Lanka-i terrortámadásokra fókuszál most a világ. Milyen események húzódhatnak meg a háttérben? Évek óta egy biztonságos, ebből a szempontból nyugalmas országról beszélünk.

Amikor kilenc éve Sri Lankán véget ért a polgárháború, amely vallási és kulturális okokból zajlott, Sri Lanka a „mosoly szigete” lett. Az emberek szívesen mentek oda turistaként, az ausztráloknak igazán közel is volt. Nem számítottak a hatóságok arra, hogy az országban iszlamista terrortámadás fog történni. Hasonló helyzet Magyarországon is kialakulhat, de fontos, hogy nálunk nem beszélhetünk igazából muszlim kisebbségről, viszont mindig akadhat olyan, aki terrorcselekményt kíván végrehajtani. Éppen ezért jó, hogy hazánkban fokozott a biztonsági ellenőrzés.

Mit gondol az olasz partokra Afrikából érkező menekültekről?

Az afrikaiaknak egy belső migrációt kellene alkalmazniuk. Ha átengedünk hatalmas afrikai tömegeket Európába, akkor azzal a szegénység is nőni fog, és itt fogunk betegségekkel, bűnözéssel és előre nem látható polgárháborús helyzettel szembenézni.

 Az est házigazdája Muraközi István polgármester volt.

Sok helyen járt már az országban. Egy-egy előadása kapcsán melyek a leggyakoribb kérdések, amik a közönség soraiból érkeznek?

A leggyakoribb téma mindig Soros György. Mindenki azt kérdezi, hogy mi haszna származik Soros Györgynek a migránsok betelepítésében? A kérdésre magam sem tudom a választ. Nem értem mi az üzlet abban, hogy olyan emberek, akik analfabéták, nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni, ide érkeznek Európába. Kísérletet sem tesznek arra, hogy felépítsenek maguknak egy szabad, új életet, messze a polgárháborútól. Meglátásom szerint, ami őket vonzza az a pénz, amit „ingyen” kapnak. A több ezer eurós segély patkó mágnesként hat rájuk.

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu