-->

Elsősegélyt nyújtottak elméletben és gyakorlatban

Már majdcsak fél évszázada, pontosan negyvennyolc éve rendezi meg a Magyar Vöröskereszt a területi elsősegélynyújtó versenyt.

A cél minden évben ugyanaz: a laikus elsősegélynyújtás népszerűsítése a fiatalok körében. A diákok, akik ezen a versenyen elindulnak, már túl vannak egy olyan felkészülésen, ahol elsajátíthatták a legfontosabb ismereteket a témában.

Tesztkérdésekre is válaszoltak a diákok

A fiatalok alapszinten tudják használni akár a félautomata defibrillátort, el tudják látni az eszméletlen beteget, felismerik a méreg hatása alatt álló esteket, az allergiás, cukorbeteg és asztmás rohamokat az elsősegélynyújtás szintjén tudják kezelni. A versenyt megelőző oktatásokon széles ismeretanyagot kapnak nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is, ezáltal a mindennapi életben is kamatoztathatják majd tudásukat.

A Magyar Vöröskereszt maszkmestere idén is élethű sebeket alkotott

 

A versenyen harminc tesztkérdést oldottak meg a diákoknak, majd négy kárhelyen tíz sérült ellátásában, csapatban kellett együttműködniük. Megtapasztalhatták az újraélesztést, epilepsziás beteg ellátásban kellett segédkezniük, helyt kellett állniuk gyalogos gázolást szenvedett beteg ellátásában is.

Négy kárhelyen várták a versenyzőket

A szervezők igyekeztek idén is az eddig elsajátított széles ismeretanyagra épülő feladatokat felvonultatni. A Magyar Vöröskereszt munkatársai, maszkmesterei és önkéntesei a szimulált esteket – ahogyan sok éve már - élethűen, műsebekkel, égési sérülésekkel, művér használatával mutatták be.

 A legeredményesebb csapatok május 30-án, Hajdúszoboszlón a megyei elsősegélynyújtó versenyen mérettethetik meg magukat.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu