Print this page
-->

Emlékbizottság alakult és könyvbemutató is volt a nemzeti összetartozás napján

 „Üzenem a földnek: csak teremjen,
ha sáska rágja is le a vetést,
ha vakond túrja is a gyökeret.


A világ fölött őrködik a Rend
s nem vész magja a nemes gabonának,
de híre sem lesz egykor a csalánnak;
az idő lemarja a gyomokat.”

Wass Albert soraival köszöntötték a nemzeti összetartozás napján a Járási Hivatal Fráter László-termében összegyűlt emlékezőket. 2010 óta ez a nap a nemzeti összetartozás napja.

A rendezvényen elhangzott: „a nap lehetőséget ad arra, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után is képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.” A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója országosan a nemzeti összetartozás emlékéve lesz 2020-ban. A város képviselő-testülete úgy döntött, hogy az önkormányzat városi szinten is hirdessen emlékévet. Az emléknapon Muraközi István polgármester ismertette az emlékévvel kapcsolatos döntés részleteit. A határozatban foglalt emlékév programsorozatának előkészítését és kidolgozását szervező emlékbizottság alakult, amelynek tagjai település köztiszteletben álló, illetve a témában jártas polgárai. Megbízólevelet vehetett át a polgármestertől Balláné Veres Ilona, Berettyóújfalui korábbi alpolgármestere, Rákóczi Jenő, római katolikus plébános, Dr. Iszlai Sándor, a Gróf Tisza István Kórház osztályvezető főorvosa, az Orbán Balázs Társaság egyik alapító tagja, Török Péter, történész–levéltáros–muzeológus, a Bihari Múzeum vezetője, és Kolozsvári István etnográfus, a Bihari Múzeum Baráti Köre és a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke.  Az eseményre a város Bihar megyei testvérvárosából, a margittai Horváth János Elméleti Líceumból érkeztek tanárok és diákok, énekkel és verssel.

 

Arról, hogy miért igazságtalan a trianoni és párizsi békediktátum, Batár Zsolt Botond író, publicista beszélt, a közelmúltban a „Trianon tévedése” címmel megjelent könyvét bemutatva. A szerzőt úgy is köszöntötték Berettyóújfaluban, mint a városi művelődési központ korábbi igazgatóját, a trianoni döntéssel erősen érintett Bihar jó ismerőjét.

 

A megemlékezés végén a hagyományoknak megfelelően koszorúkat helyeztek el Fráter László egykori alispán emléktáblájánál.

 

 

P1390384.jpg P1390389.jpg P1390399.jpg

P1390404.jpg P1390410.jpg P1390414.jpg

P1390415.jpg P1390416.jpg P1390417.jpg

P1390423.jpg
.