Print this page
-->

Új tárolókban gyűjthetünk szelektíven

Szeptember közepétől kezdődően minden berettyóújfalui háztartásba eljuttatja a önkormányzat azt a 120 literes szelektívhulladék gyűjtő edényzetet, amely ezután a sárga zsákos szelektív gyűjtést váltja a városban.

A gyűjtőedények használatát és a kiszállítás részleteit sajtótájékoztatón ismertette Muraközi István polgármester, a Bihari Szilárdhulladék-lerakó és Hasznosító Társulás elnöke és Simon Péter a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hulladék elszállítás a megszokott rend szerint a hónap első napjához legközelebb eső teljes héten a szokásos ürítési napon zajlik majd. A nagyobb űrmértékű kukában higiénikusabban, koncentráltabban tudja gyűjteni a lakosság a papír, műanyag kartondoboz, szórólap, prospektus, PET palack (laposra taposva!), tiszta tisztítószeres flakonok, alumínium dobozos és fólia szemetet. Továbbra sem változik tehát a szelektíven gyűjthető hulladékok köre, üveget továbbra sem lehet bedobni. A Bihari Hulladékgazdálkodás telephelyére KEHOP források felhasználásával több, mint 6300 ilyen tároló érkezett, emellett pedig a megyében több mint 4000 darab, 300 literes komposztáló edényt is kiosztanak.

A környezetvédelem ügye kiemelten fontos, nagy lépést tettünk ennek érdekében - fogalmazott Muraközi István polgármester a sajtótájékoztatón. A szerves hulladék felhasználására szolgáló tárolókban fűnyesedéket, metszési és háztartási hulladékot helyben lehet kezelni és hasznosítani. A komposzt előnye, hogy újra beépül a növényekbe, így nem lesz szükség műtrágyára.

A tárolót az önkormányzat honlapjára felkerülő igénylő lapon lehet kérni, elbírálás után pedig a hulladéklerakó telephelyén át is vehetők. Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, magasabb és egységesebb színvonalon lehet a hulladékkezelést végezni, és ez nem csak a lakosoknak öröm, hanem a szolgáltatónak is.

Tisztábbá, koncentráltabbá válik a hulladékgyűjtés és gyorsabb lesz a feldolgozás is. A szelektívhulladék gyűjtésére alkalmas 120 literes edényzetet, tehát minden berettyóújfalui háztartásba ingyenesen juttatják el.