-->

A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik

Elméleti továbbképzést és szakmai beszélgetést tartottak szeptember 20-án a művelődési ház nagytermében.

Az eseményt a Gróf Tisza István Kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya szervezte.

A konferenciára minősített előadók érkeztek, akik szakmai tapasztalataikat adták át az egészségügyben dolgozóknak.

Ferenczi Beáta, klinikai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, transzperszonális terapeuta, dúla A szülés és születés élménye a perinatális pszichológia tükrében című előadásában a beszélt arról, hogy a szülés és a születés a maga megismételhetetlenségével és intenzitásával egy sor változás elindítója és katalizátora.

 A testi-lelki egészség, az életminőség, a gyermekvállalási kedv és ezáltal az emberiség jövőjének záloga a születés és a szülés élménye. Támasztóasszonyi praktikák a szülőszobán című értekezésükben a Holdvirág dúlakör tagjai Cosma Sonja, Hoffmann Kinga-Krisztina, Szabó Orsolya fejtették ki, milyen feladatokat láthat el a dúla a várandósság idején, vajúdás és szülés során. Bálintné Schekk Anita, részlegvezető főnővér védőnői oldaláról mutatta be az aranyóra sokoldalú jelentőségét és a szoptatás támogatását.

 Mire képes az újszülött?-erre a kérdésre kereste a választ Besszer Mónika, szakoktató, IBCLC, perinatális szaktanácsadó, TSMT-és kranioszakrális terapeuta. A szakoktató rávilágított, az újszülött megszületése után kb. háromnegyed órával, ha édesanyja hasára helyezik (aranyóra), már egyedül el talál a mellbimbóig és szopni kezd. KERESI a mellet és KÉPES eljutni oda, TUD szopni. Néhány naposan kommunikál a környezetével és felfedezi a külvilágot. Különösen kedveli az emberi arcot, (ÉRDEKLŐDIK az arc iránt) és hangot (MEGISMERI az anya, apa, hangját), szemkontaktust tud kialakítani (20-25cm-re lát), s ezzel megkezdődhet az első kommunikáció szülő és gyermeke között, az újszülött és a külvilág között. Mészáros Mária, IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő A szoptatás normális menetéről értekezett. Előadásában ismertette a szülés utáni, az első hónapok, valamint a kiegészítő táplálás megkezdése utáni időszakra jellemzőket. Beszélt az igény szerinti szoptatásról is. Dr. Márkus Anita, IBCLC, neonatológus főorvos a bababarát újszülött osztály gyakorlati nehézségeiről szólt.

Az esemény végén kerekasztal beszélgetés volt. Családbarát szemlélet a szülészet- nőgyógyászatban – elmélet – gyakorlat című beszélgetés résztvevői Bálintné Schekk Anita, Besszer Mónika, Cosma Sonja, Hoffmann Kinga-Krisztina, Dr. Jánosy Gábor, Dr. Márkus Anita, Mészáros Mária, Dr. Osváth Péter, Szabó Orsolya, Dr. Vita Katalin voltak.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu