-->

Bihar múltjának megismerése és közös örökségünk továbbélése

Berettyóújfalu és térsége közgyűjteményeinek találkozója, múzeumpedagógiai évnyitó, történelmi vetélkedő, néptánc és népzene volt a főszerepben ma a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.

A Bihari Múzeum, a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Bihari Múzeum Baráti Köre közösen szervezte meg a „Hagyományőrzés és Értékteremtés Biharban” című bihari-sárréti gyűjtemények találkozóját. Az esemény célja volt, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a bihari térségben található tájházakkal, kiállítóhelyekkel és múzeumokkal.

A művelődési ház nagytermében heten mutatkoztak be és adtak ízelítőt tevékenységükből. Délelőtt főként óvodások látogatták meg a kosárfonó, szürrátétes, kézműves standokat, délután pedig a térség iskoláskorú gyerekei történelmi vetélkedőn, erőpróbán próbálhatták ki magukat Kádár vitéz tiszteletére rendezett emléknapon.

Berettyóújfalu egyik legfontosabb emléknapja szeptember 23., amikor az Erdélyre törő török seregekkel szembe szálló Kádár vitézre emlékezünk.

A város arculatát meghatározó lovasszobor, az évszázadokon át fennmaradó mítosz és az abból született népballada szellemi örökségét viszi tovább a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület, akik ebben az évben új formáját választották a hagyományőrzésnek: a történelmi vetélkedőt szerveztek és a Nimród Lovasudvar hagyományőrzőivel a solymászat rejtelmeibe is beavatták a diákokat.

Az emléknap alkalmából a hagyományőrzők, Berettyóújfalu önkormányzata valamint a Berettyó Kulturális Központ nevében koszorúkat és virágokat helyeztek a mementót állító szobor lábához. Ezen a napon tartotta a Berettyó Kulturális Központ a 11. Bihari Múzeumpedagógiai évnyitót is, amelyre a korábbi évek hagyományait követve a berettyóújfalui és a derecskei járás iskolavezetőit várták. Kállai Irén a Berettyó Kulturális Központ igazgatója, Bónácz János, Berettyóújfalu alpolgármestere és Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket.

Bolyácz Róbert a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinátori csoportvezetője a Skanzen kiemelt projektjét, és annak további hasznosulási lehetőségeit mutatta be a pedagógusoknak. Az eseményen járási muzeális intézmények is bemutatkoztak. Az évnyitó után az intézmények igazgatói megismerkedhettek Bihari Múzeum partner intézményének standjával. A Bihari Múzeum jelenleg kihelyezett utazó múzeumi foglalkozásaival tartja a kapcsolatot az iskolákkal, a múzeum felújítását követően már egy új, állandó kiállítás is helyszínül szolgál majd a múzeumpedagógiai előadásoknak.

 

.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu