-->

Zárul a Berettyóújfalu Praxisközösség munkája

Várakozáson felüli létszám az egészségügyi felméréseken, harmincegy dolgozó összehangolt munkája, prevenciós célok megvalósítása, példa nélküli praxisok közötti együttműködés, alapellátási szoftverek fejlesztése. E feladatok és célok valósultak meg többek között a Berettyóújfalu Praxisközösség fennállásának ideje alatt.Fotó forrása: facebook/berettyoujfalupraxiskozosseg


A 2013-ban létrejövő, prevenciós célokat megfogalmazó közösség november 30-án lezárja munkáját, ezzel pedig az elmúlt hat, munkával és szakmai programokkal töltött évet. A jelenlegi projekt záróeseményét a Bella Costa Étteremben tartották.

A rendezvényen a praxisközösségek munkáját Dr. Vitályos Eszter Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár mutatta be. Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a praxisközösség tagjait.

Muraközi István a projektzáró kapcsán úgy fogalmazott, jó látni, hogy ez a példátlanul aktív praxisközösség valóban egy közösséggé formálódott.  A hasznos szakmai programok a lakosság „átszűrésével” pedig mind ahhoz járultak hozzá, hogy növeljék az egészségben eltöltött évek számát.

A polgármester úgy zárta gondolatait: amennyiben a praxisközösségnek lehetősége lesz folytatni munkáját, úgy az önkormányzat újra részt vesz a projekt menedzselésében.Dr. Cséki János, a projekt szakmai vezetője bemutatta a Berettyóújfalu Praxisközösség működését, valamint a projekt 2018-2019-es eredményeit.Végül Lábiscsák-Erdélyi Zsuzsa, népegészségügyi koordinátor „a Berettyóújfalu Praxisközösség szolgáltatásai és annak főbb eredményei” címmel tartotta meg előadását.

A projektről:

A projekt gazdája Berettyóújfalu Város Önkormányzata 100%-os támogatási intenzitással 149 986 191 Ft támogatást kapott az elmúlt 20 hónap alatt.

Nemcsak Berettyóújfalu lakói, hanem több járási település, Komádi, Magyarhomorog, Mezőpeterd lakossága is élvezheti e projekt előnyeit. A program azonban nem előzmények nélküli. Elődje a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram (2013-2017) volt, melynek keretében létrejött a közösség.Berettyóújfalu Város Önkormányzatának településfejlesztési céljai között kiemelten szerepel a lakosság egészségi állapotának javítása, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése, melyhez jelen projekt megvalósításával is hozzá tud járulni.


A projekt során kialakítottak egy praxisközösséget, melyben hét orvos - egy gyermek háziorvosi és hat felnőtt illetve vegyes praxis vett részt.


Kibővítették a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatásokat, megvalósult a praxisok együttműködésének fejlesztése, mellyel bővült a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, amely elősegítette az egészség megőrzését és csökkentette a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának kockázatait.Céljuk volt még az erőforrások megfelelő szervezése, mellyel a praxisközösségen keresztül a szakemberek, eszközök szervezett módon jutnak el a lakossághoz, így biztosítva a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és kibővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat.

A projekt hozzájárult a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításához és a betegségek, valamint az egészség-kockázatok korai felismeréséhez azáltal, hogy az alapellátás szerves részévé váltak a népegészségügyi, preventív célú szolgáltatások is.

A praxisközösségben részt vettek a védőnői hálózat tagjai is, (4 területi és 2 iskola védőnő személyében) szintén népegészségügyi, prevenciós feladatokat ellátva. Tevékenységük révén növekedett a terápiás együttműködés szintje.  A megfelelő működéséhez bevonásra kerültek a térségben kapcsolódó szakterületen dolgozó orvosokon kívül, ápolók, népegészségügyi koordinátor, dietetikus, gyógytornász, védőnők, egészségfelelős, egészségpszichológus is. Elkészült a praxisközösség eljárási rendje, a többletszolgáltatások nyújtásának szabályozása. Kidolgozták a praxisközösségre vonatkozó fejlesztési és működési tervet. A projektben kiemelt fontosságot kaptak az egészségállapot-felmérések, az életmód tanácsadások, prevenciós rendelések.  

A Berettyóújfalu Praxisközösség munkája 2019. november 30-án zárul.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu