-->

Elsőfokon letöltendőt kapott a „drognagyi”

A Püspökladányi Járásbíróság Dr. Szilvási László által vezetett tanácsa 2020. február 25-én hirdetett ítéletet annak a 67 éves püspökladányi nőnek az ügyében, aki a helyi és az országos sajtóban is „drognagyi” néven híresült el.


A városban közismert idős asszony az elmúlt öt évben családtagjai segítségével olyan kiterjedt kábítószer kereskedelmet folytatott, amellyel nemcsak Püspökladányban, de a környező települések nagy részén is ellátta az elsősorban fiatal felnőttkorú fogyasztókat.
 A vádlott által terjesztett szerek is széles palettán mozogtak a marihuánától kezdve a speeden, az extasyn át egyéb amfetamin származékokig.
A kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény kapcsán a bíró súlyosító körülményként emelte ki, hogy a vádlott családtagjai között egyfajta irányító szerepet is betöltött és őket akkor is ebből a bűncselekményből támogatta, amikor azok már szintén hasonló cselekmények miatt eljárás alá vonták vagy elfogták.


 A nő a távmeghallgatással zajló tárgyaláson beismerte a cselekmények elkövetését, kizárólag azt vitatta, hogy mikor kezdett bele ebbe a tevékenységbe, valamint az eljárás legvégső szakaszában a lefoglalt pénzösszegekről azt állította, hogy azok nagyobb része a család legális bevételeiből származó megtakarítás és nem bűnös eredetű. Az asszony kérte letartóztatásának megszüntetését egészségi állapotára, gyermekeire és unokáira hivatkozással.


A Püspökladányi Járásbíróság kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 4 év 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá a tőle lefoglalt 682.500 forint és 50 euro készpénz vonatkozásában vagyonelkobzást, a kábítószer esetében pedig elkobzást rendelt el. A nőt továbbá a közel 875.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Dr. Szilvasi László az ítélet indokolásában elmondta, hogy a vádlott és családtagjai elfogásával és az igazságszolgáltatás elé állításával jelentős lépéseket tettek a régió egy családi vállalkozásban működő meghatározó terjesztői hálózatának felszámolására.
A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője az elkobzás alá eső vagyon vitatása mellett enyhítés iránt terjesztett elő fellebbezést.
A bíró a vádlottnak és védőjének a letartóztatás megszüntetése iránti indítványát elutasította és a kényszerintézkedést a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja.

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu