Print this page
-->

115. évfordulójára a régi pompájában tündököl majd a katolikus templom

Idén 115 éves a berettyóújfalui Jézus Szíve katolikus templom. A kerek évforduló azért is különleges a berettyóújfalui katolikus közösség életében, mert a templom nyár végére átépül, és régi pompájában tündököl majd.

Közel 114 millió forintból, falszigetelés, teljes tetőcsere és homlokzat felújítás is folyik templom épületén. Az évszázados templomon története során ilyen jellegű átépítési, felújítási munkák még nem zajlottak. A tavaly nyáron kezdődött és a katolikus egyházmegye költségvetéséből finanszírozott renoválás munkái jól haladnak, ám időközben akadtak különleges feladatok is. A neogótikus stílusú épület kupolájának szerkezete öntartó, ezért különleges ácsmunkára van szükség a felújításához. A templom belső falainak szárítása és vakolása már elkészült, a munkálatok a festéssel folytatódhatnak. Színvilágában is változik az épület, az enteriőr az eddigi hat szín helyett egy letisztultabb, három színből álló stílust kap majd. A templom külső árnyalataiban változik.

Az ég felé mutató díszes épület elkészültét a helyi közösség is figyelemmel kíséri. A szentmisék alkalmait átmenetileg Berettyószentmártonban tartják. Rákóczi Jenő plébános a felújítás kapcsán kérdésünkre elmondta, az impozáns épület felújítása elsősorban a nagy közösség, a város gazdagodását szolgálja, hiszen, ha egy templom megújul, akkor abban a településben van életerő. A munkálatok befejeztével a templom újraszentelése is egy jelentős ünnep lesz, hiszen a mostani közösség tagjai között senki sem élhette még át, hogy saját templomát felszentelik.

„Az a tér, amely az emberi munkának eredménye, ki lesz választva arra, hogy az Istennel való találkozás helyévé legyen”- fogalmazott Rákóczi Jenő.

A generál kivitelező, Nádró János, a Nádró Bi-Ver-An Kft. ügyvezetője arról beszélt, cégük több helyszínen is végez ilyen típusú, kivételes felújításokat. Nádró János az itt végzett felújítás kapcsán úgy fogalmazott: ez nem egy hétköznapi munka. Különleges érzés itt nap, mint nap dolgozni, a falakból áradó kegyelem, a szenteket ábrázoló szobrok, díszes belsők között.

Bonczás Tibor a Bon-Sped Bt. ügyvezetője, az építkezés alvállalkozója elmondta, sokan kritikus szemmel nézik a felújítást. Nap mint nap találkoznak érdeklődő emberekkel, ezért is igyekeznek, hogy jól sikerüljön a projekt, és a gondosan előkészített tervek alapján egy megszépült, funkcióját hosszú ideig betöltő templomot adjanak át a nyár végére.

 

 

P1490714.jpg P1490720.jpg P1490721.jpg

P1490724.jpg homlokzat.jpg sz.jpg

tc.jpg
.