-->

Berettyóújfaluban is elindultak a koronavírus-szűrések

Országosan május 1-jével indultak el a koronavírus-szűrővizsgálatok a négy orvosképző egyetem országos, reprezentatív vizsgálata keretében. A településeken a következő két hétben napi 12 órában folyik a statisztikai szempontok alapján kiválasztott résztvevők tesztelése. 

A megyeszékhely szűrését a Debreceni Egyetem végzi el, a többi 106 településen pedig a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) bízta meg. Ők a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti Tanszék és osztály segítségével végzik a mintavételeket – tudtuk meg Dr. Papp Csabától, a DAEFI igazgatójától. Az orvosok és szakemberek napi 12 órában négy településen dolgoznak, két vérminta orr és orrgarat vizsgálatokra kerül sor, ez adminisztrációval együtt is maximum 15 percet vesz igénybe.


A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet igazgatója, Dr. Papp Csaba

Az igazgató hangsúlyozta, a tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt, mely reprezentatív szűrés, így fontos, hogy mindenki vegyen részt rajta, hiszen egy ember 500-1000 lakost képvisel. Emellett – tette hozzá Dr. Papp Csaba – egy komplex népegészségügyi laboratóriumi felmérés is zajlik, így az átfertőzöttség mellett egy komoly  népegészségügyi képet is kaphatnak a szakemberek a lakosok egészségi állapotáról. A saját eredményét egyébként a kormányablakon, illetve a háziorvosokon keresztül két nap múlva mindenki megtudhatja. A szűrővizsgálatot a jövő héten ugyanezen a napon újra megszervezik, hiszen nem mindenki tud részt venni elfoglaltsága miatt.

Két hét alatt mérik az ország átfertőzöttségét

A H-UNCOVER Országos reprezentatív epidemiológiai kutatás a Semmelweis Egyetem vezetésével, a négy orvosképző részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szervezésében és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg. Cél, hogy reprezentatív, országos, többszöri klinikai járványügyi felméréssel objektív keresztmetszeti képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról és dinamikájáról. A vizsgálat mintegy 1000 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató bevonásával történik.Az esetleges fertőzöttség kimutatása céljából orr- és szájgarat mintavételére, valamint vérvételre is sor kerül, majd az egyetemek laborjaiban PCR-teszt segítségével végzik a vírus örökítőanyagának (RNS-ének) kimutatását. A kutatásba az ország 489 településéről – a budapesti kerületek egy-egy településnek számítanak – 17778 fő, 14 éven felüli, magánháztartásban élő személyt kérnek meg arra levélben, telefonon vagy az ügyfélkapunk keresztül, hogy vegyen részt a PCR-, és vérvizsgálaton.A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok.

.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu