-->

Emlékezés Trianon 100 éves évfordulóján

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezést tartottak Berettyóújfalu főterén. 16 óra 32 perckor megszólaltak a templom harangjai, a nemzeti lobogót félárbócra eresztették az Országzászlónál, majd köszöntőt mondott Muraközi István polgármester.

A Trianonban a magyar delegációt vezető gróf Apponyi Albert védőbeszédének sokat idézett mondatával kezdte Muraközi István beszédét, a Szent István téren lévő Országzászlónál.
„Mégis, ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene ennek a békének az elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg.” Úgy fogalmazott, ezek a sorok világítják meg legjobban, hogy milyen helyzete elé állították a nagyhatalmak Magyarországot 100 évvel ezelőtt. Berettyóújfalu polgármestere hangsúlyozta, egy vesztes háború, egy felforgató forradalmi időszak és egy nemzetvesztő bolsevik diktatúra után álltak szembe elődeink ezzel a döntéssel, és az elcsüggedés helyett a jövőbe kellett tekinteniük. A következő időszakban az oktatást, egészségügyet, közigazgatást is újjá kellett szerveznie a csonka ország kormányainak. Biharország maradék szegletében különösen sok feladat és erőfeszítés várt a polgárokra és az elöljárókra. Hiányos közszolgáltatások, határon túl rekedt megyeszékhely, szétszakított birtokok, családok, barátságok – mondta Muraközi István.  Néhány év alatt azonban „az előretekintés és működőképesség pártján álló vezetőink, élükön Fráter László járási főszolgabíróval, majd a csonka vármegye alispánjával olyan eredményeket értek el, melyek máig meghatározzák Berettyóújfalu és a térség életét” – jelentette ki a városvezető. Az elmúlt évtizedben, és különösen ma számos trianoni emlékmű felállításával emlékeznek és emlékeztetnek. A jelen Berettyóújfalujában, a maradék Biharban impozánsabb és beszédesebb „emlékmű” nem állhat, mint maga a Vármegyeháza, az egykori nagyközség főutcáján – fogalmazott a polgármester. A kényszer szülte gyarapodást számba véve szólt a művelődési házról, az egykori Leventeházról, a zeneiskola épületéről, a Tavasz körúti tisztviselőtelepről, a kórházról, a főtéren egykoron állt Tisza Kálmán miniszterelnök szobráról. Muraközi István úgy fogalmazott, az tény, hogy „Berettyóújfalu helyét, szerepét és jövőbeli útját is ez a kétarcú időszak határozza meg”. Úgy folytatta: „ezért van az, hogy az emlékezés, illetve az összetartozásunk megünneplése egyet jelent a Fráter László alispán, személye által pedig valamennyi vármegye- és városépítő elődünk előtti tisztelgéssel.”
A megemlékezésen néptánccal közreműködött  a Bajnóca Néptánc Egyesület, majd a programok Fráter László alispán emléktáblájának koszorúzásával folytatódtak az egykori Vármegyeházán, a róla elnevezett díszteremben.

Este a „ ... 100 évvel Trianon után - Él Bihar, élteti szent hite!" című, a Trianon Emlékbizottság megbízásából a Berettyó Televízió munkatársai által készített filmet nézhették meg az érdeklődők a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Az eseményeket emléktűz-gyújtás zárta a művelődési ház udvarán.

A filmről:
Az 1920. június 4-én aláírt párizsi békediktátum 100. évfordulója alkalmából Berettyóújfalu Város Képviselő-testülete emlékévet hirdetett. Az emlékévhez kapcsolódó események összehangolására városunkban is megalakult a Trianon emlékévet koordináló bizottság. Bár az évközben kialakult helyzet miatt az emlékév eredetileg tervezett kimenetele nagyban át kellett alakuljon, a békediktátum június 4-i, 100. évfordulójára sikerül egy Trianon témáját átfogóan, minden lehetséges szemszögből bemutató dokumentumfilm vetítésével megemlékezni. A film korabeli forrásokat, népdalokat és prózai elemeket egyaránt tartalmazó, minden korosztály számára befogadható ismeretterjesztéssel eleveníti fel nemzeti tragédiánk minden előzményét, okait és következményét. Az országos események mellett egyúttal betekintést ad szűkebb hazánk, Biharország életében bekövetkezett drámai változásokra, felidézve Csonka-Bihar Trianon utáni talpra állását, Berettyóújfalu vármegye központtá alakulásának minden hétköznapi nehézségét, kihívását és eredményét.
A kétnapos forgatáson – ahol majdcsak négy óra nyersanyag készült – közel negyvenen működtek közre. A hetven perces dokumentumfilm több mint 50 órányi utómunkával készült el.
A film a Berettyó Televízió YouTube csatornáján tekinthető meg.

.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu