-->

Tömegbaleset az új M4-es autópályán-szimulált balesetnél gyakorlatoztak a mentőegységek

Gyerekeket szállító busz, egy rabszállító autó és két személygépkocsi ütközött össze május 9-én délelőtt az M4-es autópálya kétszáztizenkettedik kilométerszelvényénél.

A közúti baleset szerencsére csak egy gyakorlat keretében következett be, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen szervezett a társszervek közreműködésével.

Diákok is részesei voltak a szimulált balesetnek

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött, a mögötte haladó, iskolásokat szállító busz pedig nem tudott megállni és belerohant a személyautóba. A nagy forgalom miatt a busz mögött közlekedő rabszállító is a ráfutásos baleset szenvedő alanya lett, és a rabszállítóba is belehajtott fékezés nélkül egy személygépkocsi, amely ezután ki is gyulladt. A több járművet érintő tömegbalesetben összesen csaknem harminc ember megsérült a szimuláció szerint. Két ember kirepült az autóból, többen a járművük roncsai közé szorultak.

A helyszínre a berettyóújfalui, a debreceni, a hajdúszoboszlói és a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották, munkájukat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A terület terepviszonyai miatt alpintechnikára is szükség volt a mentés során, ezért a helyszínre hívták a Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület tagjait is.

A komplex gyakorlat lebonyolításában a katasztrófavédelem mellett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Közút szakemberei is szerepet vállaltak. A társszervek képviselőin kívül huszonöt tűzoltó dolgozott a műszaki mentésen. Rögzítették és feszültségmentesítették a járműveket, valamint feszítővágó berendezések és különböző kéziszerszámok segítségével kimentették a sérülteket a roncsokból.

Komoly feladat hárult a mentőszolgálatra is, hiszen a sérülteket sérülésük súlyossága szerint osztályozniuk kellett, ráadásul az egyik súlyos sérült a rabszállítóban utazó fogvatartott volt, őt fokozott őrzés mellett kellett ellátni. A területet lezárták, a forgalmat a rendőrség elterelte. A gyors alkoholszondás vizsgálat az egyik sofőr ittasságát a helyszínen megállapította. Fontos szerep jutott a beavatkozásba bevont mentőszervezetre is, hiszen alpintechnikai beavatkozásra volt szükség, ilyen módon emelték ki a mélybe zuhant embereket. A gyakorlatot Sándor László tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának helyettes vezetője, Pintér Tamás tű. ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a gyakorlatban résztvevő társszervek vezetői is figyelemmel kísérték.

A sérülteket a derecskei I. Rákóczi György Középiskola diákjai és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanulói játszották el közösségi szolgálatuk keretében. A fiatalok a beavatkozók minden mozdulatát feszülten figyelték, hiszen a derecskei diákok közül sokan rendvédelmi pályára készülnek.

 

.

 

KIEMELT

  • Kezdődik a fürdő felújítása
    • 2020. december 03. csütörtök

    Sajtótájékoztatón jelentette be Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester, hogy hamarosan a munkaterület átadásával elkezdődik a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése.

  • Ünnepélyes alapkőletétel a vasútállomáson
    • 2020. október 29. csütörtök

    Ma tették le a Püspökladány-Biharkeresztes közötti vasútvonal villamosításának alapkövét a berettyóújfalui vasútállomáson.

Ajánlott videók

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu