-->

Jelentős emlékkötet lett az új évkönyv

Több mint 110 éves fotók, cserkészdokumentumok és emlékiratok is helyet kaptak a Barcsay család emléke előtt tisztelegni kívánó múzeumi évkönyvben, melyet a magyar kultúra napjához kapcsolódó Bihar Kutatás konferencián mutattak be.

 A Bihari Múzeum huszonharmadik évkönyve tematikus kötetként készült el, és az ifj. dr. Barcsay László (1930 – 2015), Berettyóújfalu díszpolgára által 1991 és 2010 között ajándékozott kordokumentumok és archívumok összefoglalása. Id. dr. Barcsay László berettyóújfalui járásbíró (1897 - 1979) gyermekkorától, készített fényképek negatívjait, családi és a bihari cserkészek történeteinek kéziratait, több száz darabos ólomkatona-gyűjteményét, fia, ifj.dr. Barcsay László pedig 1935-re felépült lakóházukat és annak védett természeti értékű kertjét hagyta Berettyóújfalunak örökségül. A Bihari Múzeum adattárának értékes darabjainak számít a Barcsay-emlékiratok hét kötete is, melyeket az ajándékozó ifj. dr. Barcsay László, édesapja naplóiból, feljegyzéseiből és saját visszaemlékezéseiből szerkesztett össze. A gyűjtemény a múzeumi évkönyvvel lett teljes. A kötet nyolc szerkesztője tanulmányaiban igyekezett feltérképezni a Barcsay család életét, történetét, mindennapjait, ezáltal egy átfogó emlékkönyvet létrehozni. A kiadvány különlegessége az is, hogy az emlékiratok teljes szövege és a fotóarchívum az évkönyv DVD mellékletén megtalálhatók. A kötet szerkesztője Sándor Mária főmuzeológus, szakmai lektora Török Péter a Bihari Múzeum vezetője. A Bihar kutatás konferencián a kötetet Dr. Kerepeszki Róbert egyetemi docens mutatta be, de szó volt a berettyóújfalui és a környékbeli táncok felkutatásáról is, Turzó Renáta és Csarkó Imre előadásában. A berettyóújfalui járás fejlesztéspolitikájáról dr. Megyesi Boldizsár az MTA Társadalomtudományi kutatóközpontjának főmunkatársa és Bene Viktória PhD hallgató értekezett. Trianonról másképp címmel előadást Dr. Abloncy Balázstól, a Trianon 100 MTA - Lendület kutatócsoport vezetőjétől hallhattak a konferenciára érkezők.

KHSz.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu