-->

Agócs Gergely meséi

A felvidéki származású népzenész, népzenekutató, Agócs Gergely volt a Bodorka NépmesePont vendége. A népdalgyűjtő már körülbelül 750 órányi felvételt rögzített munkássága során, a hétköznapokban népzenei oktatást végez, szakkört is vezet, magyar népmeséket mond, előadásokat tart és a Fölszállott a páva állandó zsűritagja.

Agócs Gergely közvetlen stílusú előadásban mesélt a népmesék kialakulásának hátteréről és arról, valójában a népmese nem gyermekműfaj. Ezt példákkal is alátámasztotta.  Ahogy fogalmazott, régen a fonókban úgynevezett „élőszavas mesemondással” alakultak, formálódtak a mai leírt népmesei szövegek, melyeket esténként felnőttek beszéltek el egymásnak.  A régmúlt mesélői nem könyvekből olvastak, történeteiket újra es újra alkotva a saját szavaikkal mondták el, olykor maguk szórakoztatására vicceket is beépítettek a szabad mesélésbe. A népzenekutató szavaiból kiderült, a meséket lejegyezni a reneszánsz idején kezdték, már egy rögzített formában, az „írott szó” követelményeinek megfelelően.  Az előadó beszélt arról is, a mai gyerekekkel már másképpen kell a mesét megszerettetni, sokkal több illusztráció kerül a könyvekbe, rövidített, letisztított „kigyomlált” szövegekkel. Szerinte azonban a tartalmi lényegétől fosztják meg ezzel a meséket, majd újra kifejtette a mese nem elsősorban gyermekműfaj. Az előadásnak, melyre sokan voltak kíváncsiak, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színházterme adott helyszínt.

 

KHSz.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu