Print this page
-->

Benyújtották Berettyóújfalu költségvetését, a bizottsági és képviselő-testületi ülések következnek

A költségvetés idei 5.465.627.362 Ft kiadási főösszege mintegy 16%-al haladja meg a tavaly benyújtott előirányzatot, valamint az elmúlt évit is.

Muraközi István polgármester február 13-i közleményében az áll, 2012 óta városunknak nem volt ilyen nagy összegű előirányzott büdzséje. Berettyóújfalu emelkedő adóbevételeinek és a magas összegű pályázati forrásainak köszönhetően, fejlesztésekre és a város fenntartásában álló területekre is magasabb összeg juthat. Az önkormányzat 2 milliárd 207 millió Ft működési kiadással, valamint 3 milliárd 196 millió Ft felhalmozási, beruházási kiadással számol. Arányaiban ez azt jelenti, hogy soha ekkora összeg nem állt rendelkezésre fejlesztések megvalósításához – olvasható a közleményben. A költségvetés közel 60%-a felhalmozási kiadás. A 3,2 milliárd forintos fejlesztések önerejére összesen 75 millió forintot különítettek el, ezek a bevételek fedezetet nyújtanak a városban zajló fejlesztésekhez. A költségvetés emellett jelentős, 61 millió Ft tartalékkal is rendelkezik a tervezett szerint, az előre nem látható kiadások fedezetéül. A működési kiadások stabil, kiegyensúlyozott feladat-ellátást biztosítanak az intézmények számára.

 

Utcákat újítanak fel, támogatják a sportot, új munkavállalók a városüzemeltetési feladatokra


 

A szociális támogatói rendszer kiadásaira több mint 90 millió forintot terveztek, az első lakáshoz jutók támogatására 20 millió forint jut. Idén az utak kátyúzására, valamint a szilárd burkolatú utak karbantartására 20-20 milliós költséggel számoltak. Az útalapos utak karbantartására 20, a járdák építésére 5 millió forintot szánnak. A belvíz elvezetési munkákra 25 milliós, az újabb 7 utca emelt műszaki tartalommal történő felújítása pedig 35 milliós előirányzattal szerepel a költségvetésben. Az önkormányzat továbbra is támogatja a helyi buszközlekedést, és 6 millió forinttal kívánják támogatni a Bursa Hungarica ösztöndíjasokat.  A helyi alapítványok, egyesületek munkájának támogatására 17 millió forintos kerettel számolnak. A költségvetési rendelet tervezete létrehozna egy városgazdálkodási csoportot, mely a meglevő 3 foglalkoztatott és egy GINOP-os pályázattal alkalmazott dolgozó mellé további 6 főt kíván felvenni. Ők a város köztereinek, parkjainak gondozásával, virágosításával foglalkoznak majd.

A polgármesteri közlemény szerint az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatait színvonalasan tudja ellátni 2019-ben is. A fejlesztések nagyrészt pályázati forrásokból valósulnak meg, ezért nem veszélyeztetik a város által fenntartott intézmények működését. Az önkormányzat a 2019. évi költségvetési rendeletet összevont bizottsági ülésen február 13-án, rendkívüli ülés keretében pedig február 21-én tárgyalják.