-->

A Sárrét tudósának „mesés” szakmai napja

Kolozsvári István szakmai vezető köszöntője után, Rácz Anikó mesemondó előadásával kezdték a biharnagybajomi születésű néprajzos, Szűcs Sándor nevével fémjelzett szakmai napot a Bodorka NépmesePontban.

A Bodorka vezetői törekednek arra, hogy a sárrét népi írójának emléket állítsanak, széles körben megismertessék munkásságát kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt. Kolozsvári István kiemelte, a Bodorka NépmesePont alapgondolatában Szűcs Sándornak és életművének nagy szerepe van. Szűcs Sándor gyalog és biciklivel járt a sárréti népmeséket egy csokorba gyűjteni. Munkája gyümölcse pedig 1984–ben, a „Madárkereső királyfiak” kötetként meg is jelent. A felnőtteknek szóló népmesékkel és zenei előadásokkal tarkított Szűcs Sándor szakmai napra pedagógusok, óvodapedagógusok, intézményvezetők és érdeklődő nagymamák is érkeztek.

A délelőtt folyamán Nemes-Lajsz Julianna, a biharnagybajomi Szűcs Sándor Művelődési Ház és Könyvtár vezetője a néprajzkutató mesefiguráiról értekezett. Nagy László András néprajzos, muzeológus Szűcs Sándor életművéről tartott előadást.  A mesepont vezetők gondoskodtak a meglepetésekről is, Nagy András népzenész citeraszóval színesítette az előadásokat. A délután Harangozó Imre néprajzkutató népmesék világképéről szóló előadásával folytatódott. A nap keretes szerkezetét a záró, élőszavas népmesemondás adta. A szakmai nap programjait Kolozsvári-Donkó Rebeka és Rácz Anikó mesepont vezetők szervezték.

 

Kogyilláné H. Szófia

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu