Print this page
-->

A Sárrét tudósának „mesés” szakmai napja

Kolozsvári István szakmai vezető köszöntője után, Rácz Anikó mesemondó előadásával kezdték a biharnagybajomi születésű néprajzos, Szűcs Sándor nevével fémjelzett szakmai napot a Bodorka NépmesePontban.

A Bodorka vezetői törekednek arra, hogy a sárrét népi írójának emléket állítsanak, széles körben megismertessék munkásságát kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt. Kolozsvári István kiemelte, a Bodorka NépmesePont alapgondolatában Szűcs Sándornak és életművének nagy szerepe van. Szűcs Sándor gyalog és biciklivel járt a sárréti népmeséket egy csokorba gyűjteni. Munkája gyümölcse pedig 1984–ben, a „Madárkereső királyfiak” kötetként meg is jelent. A felnőtteknek szóló népmesékkel és zenei előadásokkal tarkított Szűcs Sándor szakmai napra pedagógusok, óvodapedagógusok, intézményvezetők és érdeklődő nagymamák is érkeztek.

A délelőtt folyamán Nemes-Lajsz Julianna, a biharnagybajomi Szűcs Sándor Művelődési Ház és Könyvtár vezetője a néprajzkutató mesefiguráiról értekezett. Nagy László András néprajzos, muzeológus Szűcs Sándor életművéről tartott előadást.  A mesepont vezetők gondoskodtak a meglepetésekről is, Nagy András népzenész citeraszóval színesítette az előadásokat. A délután Harangozó Imre néprajzkutató népmesék világképéről szóló előadásával folytatódott. A nap keretes szerkezetét a záró, élőszavas népmesemondás adta. A szakmai nap programjait Kolozsvári-Donkó Rebeka és Rácz Anikó mesepont vezetők szervezték.

 

Kogyilláné H. Szófia