-->

A fény városából érkeztek

Mátészalkáról, a „fény városából” érkeztek Berettyóújfaluba a Biharországi esték, március 19-i állomásának vendégei.

Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója és Oláh András költő, drámaíró adtak képet településük történetéről. A múzeum igazgatója mesélt a „fény városa” kifejezés múltjáról, arról, hogy 1888-ban Magyarországon villamos áram segítségével elsőként gyulladt fel utcai közvilágítás. A történet érdekessége, hogy New Yorkban is ebben az időszakban indult el a villamosítás. A jelentős esemény a mátészalkai Schwartz Mór nevéhez fűződik, aki az 1880-as párizsi világkiállításon látta meg a kor egyik vívmányát, az áramfejlesztő dinamót. A Schwartz család saját gyártelepének belső villamosítására használta az áramfejlesztőt, majd a malomból kiindulva, faoszlopokon vezették át a villamos energiát, valamint néhány szénszálas izzót is felszereltek. Az oszlop ma is áll a mátészalkai Kossuth utca sarkán, mely büszkén hirdeti a magyarországi villamosítás kezdetét. Cservenyák László Hollywood bölcsőjének is nevezete a települést, hiszen több mátészalkai híresség is innen származik: Czukor Adolf, aki létrehozta a Paramount Pictures-t , valamint Tony Curtis is, a magyar gyökerekkel rendelkező színészlegenda.


Cservenyák László a Szatmári Múzeum igazgatója

Az est másik vendége Oláh András író, Képes Gézát, Mátészalka kiemelkedő alakját mutatta be. A városból származó költő,műfordító, tanár, a Magvető Kiadó egyik alapítója és igazgatója volt és méltán büszke rá a település.


Oláh András költő, drámaíró

A berettyóújfalui alkalmon említést tettek városaink közös sorsáról is, ugyanis mindkét település határ menti „faluváros” volt, és mindkét település ideiglenesen megyeszékhely is volt. Ezekben az években pedig a településeken jelentős, a megyeszékhely funkcióhoz szükséges fejlesztés történt.

KHSz.

 

.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu