Print this page
-->

Névadójukra emlékeztek a Rákócziban

Ebben az évben is megemlékeztek az intézmény névadójáról a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a Rákóczi-hét programsorozat részeként. Az ünnepséget március 27-én az intézmény aulájában tartották.

Az iskola életében fontos ünnep a Rákóczi-hét, immár több mint negyed évszázada minden évben megemlékeznek névadójukról és az általa példaként álló szellemiségről. A diákok és a pedagógusok ezúttal is sokféle programmal készültek az ünnepre. A március 27-i emléknapon, Rákóczi születésének évét megidézve 1676 méteres emlékfutással tisztelegtek névadójuk előtt. Délelőtt az alsó évfolyamosok zászlót festettek és Rákóczi Ferencről szóló mondákat olvastak, a felsőbb évfolyamokon tanulók totót tölthettek ki, és kvíz kérdésekre adhattak választ az internetet segítségül hívva. A hagyományos megemlékezés sem maradhatott el, az aulában összegyűlt több mint száz gyermek Gál Petra szavalatát, a negyedikesek dalcsokrát hallgatta meg.

 

A negyedikesek dalcsokrát több mint száz diák hallgatta

Történelmi összefoglalóval és ünnepi beszéddel Török Péter, a Bihari Múzeum vezetője, történész-muzeológus készült. A Rákóczi-induló dallamaira a zászlóvivők az intézmény udvarán álló Rákóczi szoborhoz vonultak, majd a Berettyóújfaluban működő intézmények vezetői és a tanulók megkoszorúzták az emlékművet.

 

Az ünnepséget követően számos történelmi jellegű program is várta a tanulókat. Interaktív vetélkedők, fotózás, történelmi játszóház Rákóczi-focikupa, kuruc-labanc tűzharc, dalok tanítása is szerepelt a jeles nap programjai között. 

KHSz.