-->

Elhunyt Oláh Éva orvosprofesszor, városunk díszpolgára

Életének 76. évében elhunyt Oláh Éva professzor, a gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja. Dr. Oláh Éva Berettyóújfaluban, a későbbi mártír lelkipásztor Oláh Zsigmond lánya­ként született. 1968-ban szerzett kitünteté­ses diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1992 és 2007 között volt az debreceni Gyermekklinika igazgatója, majd 2007. július 1-től a Gyermekklinika Klinikai Genetikai Központjának igazgatója volt. 

Oláh Éva 1968-ban fejezte be egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol "Sub auspiciis rei publicae popularis" kitüntetéssel avatták orvosdoktorrá. Ugyanabban az évben nevezték ki a gyermekklinikára, ahol azóta is megszakítás nélkül dolgozott. 1972-ben csecsemő- és gyer­mekgyógyász, 1980-ban humángenetikus szakorvosi vizsgát tett. 1981-től az orvos­tudományok kandidátusa, majd 1990-ben doktora.Tudományos munkája elsősorban az utóbbihoz kötődött, ezen belül a daganatkutatás, az onkogenetika irányába haladt, amelyre alapozva alapította meg 1973-ban a klinikai genetikai laboratóriumot.

          Dr. Oláh Éva a díszpolgári cím átvételekor, 2017. május 23-án, Berettyóújfaluban

Oláh Évát 1992-ben egyetemi tanárrá és a gyermekklinika igazgatójává nevezték ki. Tizenöt éven keresztül, 2007-ig irányította a klinika oktató-, kutató- és betegellátó munkáját, majd a klinikai genetikai központ szakmai igazgatójaként végezte tevékenységét egészen 70 éves koráig. Szakmai munkája, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a klinikai genetika művelése mellett számos tankönyvet írt, aktívan szervezte a graduális és a posztgraduális képzéseket, a tudományos diákkör meghatározó vezető egyénisége volt, irányításával számos díjazott pályamunka és előadás készült. Hallgatói Pro Scientia érmeket kaptak, vezetésével kandidátusi és PhD-értekezések születtek. Oláh Éva professzor elnöke volt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának, a Magyar Humángenetika Társaságnak, aktív részese volt számos európai gyermekgyógyászati és humángenetikai társaságnak, a világ minden pontján képviselte a magyar és az európai gyermekorvosokat, számos tanulmányt készített az európai gyermekellátásról, melynek eredményeit európai és világkongresszusokon ismertette. Az egyetem közleménye szerint a magyar gyermekgyógyászat utazó nagykövete volt. Kitüntetései és elismerései méltatták életútját, amelyek közül legbüszkébb a hallgatók által ötször is neki adományozott „ Az év oktatója” címre volt. 2003-ban lett az általános orvostudományi kar kiváló oktatója, majd 2004-ben vette át a Went István Emlékérmet a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredményei elismeréseként. Egyebek mellett megkapta a Schöpf-Merei Emlékérmet, Debrecen Pro Urbe díját, a Semmelweis díjat és Berettyóújfalu díszpolgára (2017) is lett. Oláh Éva nyugdíjba vonulása után is, professor emeritaként aktívan részt vett az egyetem életében. A professzori klub elnökeként nagymértékben hozzájárult a Debreceni Egyetem kulturális életéhez, irányításával a professzori klub rendszeres tudományos és kulturális események központjává vált. Oláh Éva professzort a Debreceni Egyetem, az általános orvostudományi kar és a klinikai központ saját halottjának tekinti.

        A képek a díszpolgári cím átvételekor készültek Berettyóújfaluban, a város napján 2017. május 23-án

 

Szülővárosával való kapcsolata folyamatos volt. A családi kötődésen túl a kollektív emlékezet fenntartása is célja volt a családnak, személy szerint Dr. Oláh Évának. Minden évben részt vett október 17-én a világháborúban elesett áldozatokra emlékező istentiszteleten és az azt követő koszorúzáson. A református templom előterében lévő domborműnél minden évben helyeztek el koszorút édesapjára, Oláh Zsigmondra emlékezve.


 Berettyó Rádió / MTI

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu