-->

„Csak a pék maradt a faluban, ezerből egy” – Emlékezés a holokauszt áldozataira.

Az Országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen alkalmat 2001-ben tartották. Berettyóújfaluban is már több éve emlékeznek ezen a napon a holokauszt magyarországi áldozatairól.A berettyóújfalui zsidóságról Kocsis Csaba népművelő szólt a Konrád család egykori vas-műszaki boltjának épülete előtt.

Idézett a Berettyóújfaluban 11 éves koráig élő, Konrád György Kerti mulatság és az Elutazás és hazatérés című könyveiből. Ezekben a Kossuth-díjas író több fejezetet szülőfalujának és a családi emlékeknek szenteli. Kocsis Csaba szólt a Berettyóújfalut elhagyni kényszerült sorsokról, túlélőkről, elhurcoltakról is. Fábián Ferenc háromévi munkaszolgálatból tér haza 1944-ben, ő így emlékezik az akkori időkre: „…berettyóújfalui házunkat kifosztva találtam. A mienk is elárvult, mint azé a háromszáz családé, akiket a halálba hurcoltak otthonukból.”

Kocsis Csaba a berettyóújfalui zsidóságról szólt.

 Berettyóújfalu és környéke zsidóságának emlékkönyvéből is idézett. Mint mondta a berettyóújfalui járás zsidóságának legnagyobb része városunkban élt, vendéglősök, cipészek csizmadiák és szabók voltak. A könyv szerint a berettyóújfalui zsidóság kétharmada lett a vészkorszak áldozata.1949-ben pedig szinte valamennyien elhagyták a várost. Schwartz (Reiner) Katalin így fogalmazott: „A város, ahová visszamentem, már nem az volt, amit odahagytam, amikor elhurcoltak onnan. Szerettem volna örülni, hogy látom a házat, az ismert tájakat, majd bemenni oda, ahol orgonaillat áradt az udvaron. Szerettem volna látni valakit, akit ismertem, de mindhiába akartam, a városkára köd borult, és befedte a holtak sziluettje.” Konrád György egy mondata a Kerti mulatság című könyvéből: „Már csak a pék maradt a faluban, ezerből egy.”

Huli Lilla is szavalt.

Az emlékezésen Emőd Tamás: A sárga folt című versét Huli Lilla szavalta el, Aranyiné Csalánosi Csilla Grünwald Magda visszaemlékezéseiből idézett.

Aranyiné Csalánosi Csilla

Az épület homlokzatán lévő, a vészkorszak áldozataira és a világban szétszóródott újfalui zsidóságra emlékeztető tábla alatt fellobbantak a gyertyalángok.

Fellobbantak az emlékezés lángjai

 

A résztvevők megtekinthették a felújítás előtt álló zsinagóga épületét.

 

 

.

 

 

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu