-->

Ugandáról, a gorillákról és mobilok újrahasznosításáról

Közel száz diáknak tartott előadást a József Attila Általános Iskolában a Jane Goodall Intézet magyarországi képviselője, Kádár András.

Az intézet életre hívója angol etológus, antropológus Jane Goodall 1977-ben hozta létre a nevét viselő intézetet, amely a csimpánzok és élőhelyük védelmében tesz erőfeszítéseket az egész világon.

 


A magyarországi intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével indított közös mobiltelefon gyűjtő kampányt „Passzold vissza, tesó!” címmel, amelyhez a József Attila Általános Iskola gyűjtőpontként csatlakozott 2018-ban. Az akció a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.

Kádár András bemutatta az intézet munkáját

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában veszélyeztetett fajok, gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve ezzel erdeiket. Ezt a folyamatot szeretné az intézet megfékezni, ezért gyűjtőpontokon leadhatóak az otthon tárolt, felesleges mobilok.

Jane Goodall az intézet megálmodója

Kádár András a magyarországi Jane Goodall Intézet képviselője előadásában elmondta, ha a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog, ezzel megelőzhető és nagymértékben megfékezhető az állatok élőhelyeinek pusztítása.

A vezető beszámolt a közelmúltban tett ugandai látogatásáról, mely egy harminc éve dédelgetett álom megvalósulása volt. A fiataloknak videós összeállításokkal és az út során készített fotókkal szemléltette Ugandát, és interaktívan mesélte az ott szerzett élményeiről.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu