-->

Félszáz orvostanhallgató gyakorlatozott egy vihar pusztításának helyszínén Berettyóújfaluban

A szimulációs gyakorlatot tartott a DEKOM Berettyóújfaluban  május 10-11-e között a Szentmárton-vendégháznál. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja korábbi munkája során (Burma-Nargis-ciklon), a nagy erejű szélvihar és árvizek helyszínein, az általuk vezetett sikeres misszió folyamán gyűjtött tapasztalatait osztotta meg a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóival.

 

A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. A hallgatók két féléves tantárgy keretén belül tanulják meg a különleges körülmények, katasztrófa helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát, a társszervekkel történő együttműködést.

A hallgatók feszítővágóval is dolgoztak

Az oktatás mellett több orvosi szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását, protokolljainak fejlesztését, mely a későbbiekben az önkéntes mentőszervezetek számára kidolgozott minősítési folyamat alapjául is szolgálhat. Ezen a gyakorlaton elsőként mutatták be azt az oktatási segédeszközt, mely segítségével a hallgatók, számítógépes szimulációkon keresztül gyakorolhatják a legsúlyosabb sürgősségi állapotok kezelését és annak ellátását is.

 Az oktatás a DEKOM által, 2008-ban Burmában (Mianmar), a Nargis-ciklon pusztítását követően, sikeresen végrehajtott misszió forgatókönyve alapján zajlik, mivel az elmúlt években több helyen kialakult szélsőséges időjárási helyzet miatt, igen fontos az egészségügyi szakszemélyzet szerepe a védelmi munkákban

Az oktatók a hallgatókkal több, a vihar pusztításnak helyszínén kialakult élethelyzeteket szimuláltak. A hurrikán során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, megszűnik a közbiztonság.

Az orvostanhallgatók szembesülhettek a katasztrófa következményeként menekülő tömegek egészségügyi problémáival is. Az országban egyedülálló egyetemi oktatás illetve mentési gyakorlat egyben záróvizsga is azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit.

 

Fontos volt a csapatmunka

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk. Az előző évekhez hasonlóan csatlakoztak a Hajdú Rendészeti Sportegyesület szakemberei is a gyakorlathoz.

A HRSE késes támadást is szimulált

Oktatóik felkészítették a hallgatókat az egészségügyi szervet ért támadások elhárítására, annak kezelésére. Bemutatták a fegyveres konfliktusok helyszínén történő egészségügyi beavatkozáshoz szükséges biztonságtechnikai intézkedéseket is.

 

.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu