-->

Öt nemzet táncai a IV.Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaestjén

Gálaesttel kezdődött a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyet az idén tíz éves Bajnóca Néptánc Egyesület szervezett.

Az előző években már három kontinensről, több mint egy tucat nemzet vett részt a fesztiválon, 2019-ben pedig Horvátország, Észak-Ciprus, Ukrajna, Tajvan és Olaszország képviselteti magát. A főszervező egyesület mellett Berettyóújfalu Város Önkormányzata valamint a Berettyó Kulturális Központ is társszervezői a fesztiválnak. A táncosok tegnap érkeztek városunkba és ma este teltház előtt, nagyszabású gálaesten mutatkoztak be a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.

A gálaesten elsőként a Bajnóca Néptánc Egyesület tagjai ropták a táncot.

 

A gálaest az Az Udruga Zdenélna 1562 horvátországi egyesület fellépésével folytatódott.

Az egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és a gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A táncosok fesztiválokon, rendezvényeken rendszeresen bemutatják kultúrájukat, jártak már Olaszországban,Montenegróban és Portugáliában is. A mai alkalmon Klinéa Sela település hagyományaival ismertették meg a közönséget.

 

Észak Ciprus A Degirmelik Kulturális és Művészeti Egyesülettel képviseltette magát. Az egyesületet 1985-ben alapították. Céljuk ahogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánchagyományok megőrzésére és továbbadására. Így vallanak önmagukról: "A folklór a kultúránk bemutatásának egyik módja, amely életmódunk minden részletét tükrözi". A csoport számos nemzetközi fesztiválon vett már részt.

 

Az Ukrajnából érkező "Kyiv-Polit néptánc csoport egy 2017-ben újraalakult táncegyüttes,melynek tagjait az ukrán népzene és néptánc szeretete hozta össze. Ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes helyi népviseleteket mutattak be a rendezvényen. A "Kyiv-Polit repertoárja egyébként több mint 25 táncból áll.Különböző fesztiválokon Litvániában, Grúziában, Törökországban, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és Lettországban is jártak már.

Az estet  a 2006-ban alapított tajvani ifjúsági együttes előadása koronázta meg. A fiatalok a tajvani folklór hagyományokat vittek színpadra. Az együttes rengeteg tajvani versenyeredménnyel büszkélkedhet. A csapat sok európai és amerikai folklórfesztiválon megfordult már. Az együttes a klasszikus kínai és tajvani népi táncok mellett szívesen készít folklór-ihletéstű modem koreográfiákat is.

 A gála végén a csoportok előadásait vastapssal jutalmazta a közönség.

 

 

.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu