-->

Egy óra vasárnap hajnalban - óraállítás hétvégén

Ezen a héten vasárnap, október 27-én hajnali három óráról kettő órára tekerjük vissza a mutatót. Már ha még mutatós órát használunk.

A legtöbb digitális, vagy „okos” óra, akárcsak számítógépeink és telefonjaink ezt automatikusan megoldják.  A lényeg, hogy a tavasszal, még márciusban elveszett egy óra (amit sokan még azóta sem pihentek ki) most bepótolható, ahogy szokták mondani egy órával többet alszunk. Az érem másik oldala, azonban a vasárnapot megelőző szombathoz képest az, hogy egy órával korábban megy le a nap, 17:37 helyett már 16:36-kor. Napkelte pedig 7:16 helyett már 6:16-kor lesz.

 
2021-től már lehet nem állítunk az órán
 
Az Európai Unió még 2018-ban foglalkozott az óraátállítás kérdésével, pontosabban azzal, hogy töröljék el. A Bizottság után az Európa Parlament is hozott döntést ez ügyben idén tavasszal. Ekkor támogatták az óraátállítás eltörlését, és arról határoztak, hogy a tagállamok dönthetik el, melyik időzónába (téli, nyári) kívánnak tartozni. A jelenlegi álláspont szerint legkorábban 2021-ben térhetünk át az új rendszerre. Jelenleg tehát itt tartunk. Addig kell eldönteni, hogy a téli vagy a nyári óra a kedvesebb számunkra, mérlegelve a tudomány, a gazdaság vagy éppen a Magyar Alvás Szövetség (merthogy ilyen is van) állásfoglalását. Itt Berettyóújfaluban, a földrajzi időzóna határán egyszerűen csak arra is gondolhatunk, hogy télen sötétben indulunk és sötétben érkezünk haza, és délután négy óra előtt már a közvilágítás fényénél közlekedünk. A téli időszámítás viszont közelebb van a biológiai óránkhoz, de a Nap és a Föld „viszonyához” is. 
 
Addig is októberben és márciusban állítunk az órán. De legalább lesz mire hivatkozni a munkahelyen vagy az iskolában, miért vagyunk olyan fáradtak.
 
 
 
 
 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu