-->

A kikapcsolódást nyújtó gobelinezés

Van, akinek hasznos időtöltés, van, akinek megnyugvás és van, akinek segítség a betegség feldolgozásában. Egy azonban minden alkotónál közös: a gobelinezés a kikapcsolódást nyújtja.

Azt, amikor csak telnek a percek és az órák úgy, hogy közben az alkotó nem gondol semmi másra. A Makk Kálmán Mozi galériájában nyílt Gobelin kiállítás Sólyom Jánosné, Lisztes Éva, Nagy Lászlóné és Szabóné Tóth Csilla alkotásaiból. A munkája mindig egyedi, általában gyapjúfonalból, ritkábban selyem- vagy fémszállal együtt szőtt képek.

A hímzéstechnika a 19. század vívmánya. A technika szerelmesei az egészen apró képek elkészítésétől a legnagyobb falvédőkig hímeznek mintákat, egy előre megfestett lyukacsos anyagra. A téma ezer féle lehet: a virágkompozíciókon át a portrék és épületek megszövéséig az alkotó hangulatától függően karakteres vagy lágy színű fonalakkal hímzik ki a gyakran tizenezres öltésszámú munkát.

Nagy Lászlóné alkotó a gobelin szeretetét betegsége idején alapozta meg. A veseátültetésen átesett hölgy a folyamatos otthoni dialízisek idején hímzett órákon át. Az olykor mély pillanatokban a gobelinezés öröme azonban mindig kikapcsolódást nyújtott.

Lisztes Éva négy éve ismerkedett meg a keresztszövés művészetével. Az eltelt időben már körülbelül húsz fali képpel büszkélkedhet, némelyik tizenkilencezres öltésszámú. A négy kiállító alkotásai advent első vasárnapjáig láthatóak a Mozi Galériában, nyitvatartási időben.

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu