-->

Cserépmesék a Bodorkában

Gy. Kamarás Kata keramikus, népi iparművész, a népművészet mestere volt a vendége a Bodorka Népmesepont november 11-i újabb mesés eseményén. A falakon olyan munkái kaptak helyet, melyeket a népmesék színes világa ihletett.

A karácsony közeledtével e témában alkotott kerámiái is láthatóak voltak.Magyar Zita fazekas, népi iparművész egy személyes vonatkozással kezdte megnyitóját. Egy kalocsai első találkozás pillanatát idézte fel a népművészet ifjú mestere, ahol megismerhette a korábban már látott munkák mögötti embert. Ennek kapcsán fogalmazta meg személyes gondolatait.

Úgy fogalmazott, ha a hit, a tartás, a hagyománytisztelet, a folytonos megújulás mellett a mondanivaló, az üzenet fontossága kiegészül a fantasztikus szín és formavilággal, mindezek nagyon precíz technológiai kivitelezéssel, akkor az egy csodálatos szerves egységet alkot és harmóniát képez.

Ez a vágya minden alkotónak.

Gy. Kamarás Kata iránymutató munkái pedig ezt tükrözik vissza, ezért példakép lehet mindenki számára. A keramikus nagyon sokat zsűriztet, 700 munkájából 650 érdemelte ki az A kategóriát, ami egyedülálló. Gy. Kamarás Kata munkái eljutottak Belgiumba, Franciaországba, Németországba. A 12 apostolt ábrázoló sorozata pedig a Vatikánba érkezett ajándékként II. János Pál pápa részére.Gy. Kamarás Kata négy éves korában kötelezte el magát az agyaggal, a megnyitón úgy fogalmazott, kisgyermekkorában kezdett el játszani az agyaggal, és ezt a mai napig sem hagyta abba.

1978-ban elnyerte a népművészet ifjú mestere, 1984-ben a népi iparművész, majd 1993-ban, 45 évesen a népművészet mestere címet.

Gy. Kamarás Kata alkotásai január 24-ig megtekinthetőek és megvásárolhatóak a Bodorka NépmesePontban.


.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu