-->

Határon átnyúló egészségügyi projekt 9,7 millió euróból

Szerdán mutatták be a Bihar és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok és kórházak által elnyert, határon átnyúló ROHU-449 egészségügyi projektet, melynek magyarországi nyitóeseményét a Gróf Tisza István Kórházban tartották.


 A berettyóújfalui konferencián Nagyvárad, Margitta, Élesd, Belényes, a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Crisana Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselője és a Bihar megyei Salvamont Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője is részt vett. A majdcsak 10 millió eurós projektforrásból a magyar-román határ két oldalán, stratégiai egészségügyi fejlesztések történnek a közeljövőben.

A Gróf Tisza István Kórház a mozgásszervi rehabilitációját fejleszti a több mint nyolcszázhúszezer eurós forrásból (276 340 000‬ millió forint). A Bihar Termálliget fejlesztéseinek részeként, mintegy 190 millió forintos önkormányzati önerőt is felhasználva, a ROHU projekttel kiegészülve, olyan nappali rehabilitációs központ létrehozására lesz lehetősége a kórháznak, amelyben modern eszközökkel könnyítik a jelenlegi kórházi rehabilitációs osztály terheltségét.

A Gróf Tisza István Kórház ezen osztályának járóbeteg ellátását tudja majd kihelyezni a strandfürdő területére. Az új eszközök által új kezelési módokkal is gyarapszik a kórház, ezzel párhuzamosan pedig a dolgozói létszámot is növelni tudja. A fürdőben iszap előkészítő, gyógytornász és fizikoterápiás helyiségek, valamint ennek eszközei kapnak helyet. A program újdonsága a telemedicina-rendszer, mely lehetőséget ad a vidéki kórházak orvosainak szakmai konzultációjához.

A tervek szerint olyan orvosi műszerek beszerzésével fejlesztik a nagyváradi, margittai, szalontai, élesdi és belényesi kórházakat, amelyek eddig egyik pályázat során sem voltak elérhetőek, viszont a korszerű ellátáshoz feltétlenül szükségesek. Bihar hegyvidéki részein – amely a magyar turisták közkedvelt célpontja is – Biharfüreden és a Pádis fennsíkon két hegyimentő központ épül, mely szintén stratégia jelentőségű, hiszen a sérültek sürgősségi ellátását már helyben el tudják kezdeni. A központok a telemedicina segítségével szintén összeköttetésben lesznek a projektben résztvevő egészségügyi intézményekkel.
A projektnyitó berettyóújfalui konferenciája a témát érintő előadásokkal és a határon átnyúló program részleteinek bemutatásával zárult.A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu