-->

Közösségi és kulturális terek újultak meg

Két nagy jelentőségű program zárult le Berettyóújfaluban. A ROHU -179 azonosítószámú, „Közigazgatási híd a Román-Magyar határmenti városok között” című programot ma délelőtt zárták a városháza nagytermében, majd az önkormányzat másik kiemelt projektjét a „Berettyóújfalu, az egészséges zöldváros” című, 700 millió költségkeretű programot is lezárták.

A határmenti együttműködés (ROHU) pályázati rendszerében megvalósult eredményekről záróeseményén elhangzott: a testületi ülések helyszínét teljesen felújították, modern, audiovizuális eszközökkel biztosítják a tanácskozásokat, a lakosságnak pedig lehetőség van arra is, hogy a város megújult honlapján keresztül, a teremben elhelyezett kamerák és mikrofonok segítségével élő adásban kövessék a testületi-üléseket. Fontos lépés volt a város honlapjának „akadálymentesítése” is, amelyen keresztül most már könnyebben tudják hivatali ügyeiket intézni a berettyóújfaluiak.

Muraközi István a projektzárón elmondta, a ROHU pályázatnak köszönhetően a határ mindkét oldalán jó gyakorlatokkal gazdagodott az önkormányzat, sokat tanultak ezen időszak alatt megtartott workshopok során a hatékony és lakosságközpontú szemléletről.  - Valóban a közjót szolgáljuk - mondta Muraközi István.

A pályázatban szintén résztvevő Élesd polgármestere ismertette, e projekt előtt már több éves tapasztalatuk volt a határon átnyúló projektekkel, személyesen ismeri a program résztvevőit. Amikor felmerült az újabb együttműködés lehetősége, a partnerek ismét igent mondtak, most pedig egy probléma nélküli program záróeseményét ünneplik. Todoca Ioan úgy fogalmazott, számítanak a folytatásra, várják az újabb közös munkát.

A zárórendezvényen Élesd város és partnerintézményei, Margitta Önkormányzata, Sólyomkővár község, Szarvas város képviselői is részt vettek.

A köszöntők után Sólya László városfejlesztési irodavezető pillanatképeket mutatott be a felújítási munkafázisokról. Ismertette: a nagyteremben burkolat és mennyezet csere történt, klíma berendezést szereltek be, új burkolatok kerültek a falakra és modern technikai eszközök, így például mikrofonok, hangosítás, nagyméretű LCD televíziók és szavazógép állz szolgálatba. Az irodavezető elmondta, a rendszer a beszerelés óta már több településen is bizonyította hasznosságát.

A nap a „Berettyóújfalu, az egészséges zöldváros” című projekt záróeseményével folytatódott a József Attila lakótelep díszkutas parkjában, ahol szalagvágás is történt.

A záróeseményt a Székhely Óvoda Cinke csoportjának óvodásai nyitották.

Az avató ünnepségen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester is köszöntötte a megjelenteket.

 Dr. Vitányi István úgy szólt, a város központjából gyakorlatilag egy kilométeres körzetben ma már mindent elérhetünk, ami a civilizált élethez szükséges. A városvezetés az elmúlt időszakban folyamatosan a fejlesztésekre törekedett.

A fejlődés azonban nem állhat meg, további terveket szeretne az önkormányzat megvalósítani, amelyek mind a jelenlegi életminőséget javítják – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Vitányi István kiemelte, minden eredmény egy csapatmunka, ami ebben az esetben is így van.  

Pajna Zoltán a projektzárón elmondta, fontos, hogy a település lakói úgy érezzék jó itt élni. Ezek a beruházások az emberek mindennapjainak jobbá tételét szolgálják. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy folytatta, a felújítások értek növekedést generálnak a városban, ezzel együtt pedig elérhető, hogy az itt lakók helyben maradjanak, dolgozzanak, ne hagyják el a várost.

Muraközi István polgármester elmondta, a településeken élők életminőségének javítása közös feladat, e nagy jelentőségű projekt pedig a város életében a 2014-2020- as időszak legnagyobb pályázata.

Programok és rendezvények is részei voltak a pályázatnak, ezekről Lisztes Éva a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője számolt be.

A projekt részleteit Demény Zsolt ismertette. A pályázati referens elmondta, a projekt Berettyóújfalu életében a III. városrehabilitációs fejlesztés, mely a Széchenyi 2020 program keretében, 700 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a városközpontban valósult meg. Átfogó célja Berettyóújfaluban a közösségi élet fejlesztése volt a helyi értékek megerősítésével, a város központjában a közösségi és kulturális terek megújításával az aktív használat ösztönzése érdekében. A fejlesztés kiemelt területe a városközpont zöldövezeteinek rekonstrukciója volt, továbbá aktív rekreációs területek kialakítása és fejlesztése, többek között tanösvények, futópálya, szabadtéri kondipark, játszóterek, sétány, illetve kerékpártároló kialakításával.

 A beruházások tíz helyszínen valósultak meg:

 

  1. Népliget
  2. Bajcsy-Zsilinszky lakótelep parkja
  3. József Attila lakótelep játszótéri parkja
  4. József Attila lakótelep díszkutas parkja
  5. Bessenyei lakótelep I. park
  6. Bessenyei lakótelep II. park
  7. Vörösmarty tér
  8. Szerelem Park
  9. Kabos Endre Városi Sportcsarnok környéke – Lehel u. – Madách u. felújítása
  10. Kabos Endre Városi Sportcsarnok

 

 

.

 

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu