Print this page
-->

Közösségi és kulturális terek újultak meg

Két nagy jelentőségű program zárult le Berettyóújfaluban. A ROHU -179 azonosítószámú, „Közigazgatási híd a Román-Magyar határmenti városok között” című programot ma délelőtt zárták a városháza nagytermében, majd az önkormányzat másik kiemelt projektjét a „Berettyóújfalu, az egészséges zöldváros” című, 700 millió költségkeretű programot is lezárták.

A határmenti együttműködés (ROHU) pályázati rendszerében megvalósult eredményekről záróeseményén elhangzott: a testületi ülések helyszínét teljesen felújították, modern, audiovizuális eszközökkel biztosítják a tanácskozásokat, a lakosságnak pedig lehetőség van arra is, hogy a város megújult honlapján keresztül, a teremben elhelyezett kamerák és mikrofonok segítségével élő adásban kövessék a testületi-üléseket. Fontos lépés volt a város honlapjának „akadálymentesítése” is, amelyen keresztül most már könnyebben tudják hivatali ügyeiket intézni a berettyóújfaluiak.

Muraközi István a projektzárón elmondta, a ROHU pályázatnak köszönhetően a határ mindkét oldalán jó gyakorlatokkal gazdagodott az önkormányzat, sokat tanultak ezen időszak alatt megtartott workshopok során a hatékony és lakosságközpontú szemléletről.  - Valóban a közjót szolgáljuk - mondta Muraközi István.

A pályázatban szintén résztvevő Élesd polgármestere ismertette, e projekt előtt már több éves tapasztalatuk volt a határon átnyúló projektekkel, személyesen ismeri a program résztvevőit. Amikor felmerült az újabb együttműködés lehetősége, a partnerek ismét igent mondtak, most pedig egy probléma nélküli program záróeseményét ünneplik. Todoca Ioan úgy fogalmazott, számítanak a folytatásra, várják az újabb közös munkát.

A zárórendezvényen Élesd város és partnerintézményei, Margitta Önkormányzata, Sólyomkővár község, Szarvas város képviselői is részt vettek.

A köszöntők után Sólya László városfejlesztési irodavezető pillanatképeket mutatott be a felújítási munkafázisokról. Ismertette: a nagyteremben burkolat és mennyezet csere történt, klíma berendezést szereltek be, új burkolatok kerültek a falakra és modern technikai eszközök, így például mikrofonok, hangosítás, nagyméretű LCD televíziók és szavazógép állz szolgálatba. Az irodavezető elmondta, a rendszer a beszerelés óta már több településen is bizonyította hasznosságát.

A nap a „Berettyóújfalu, az egészséges zöldváros” című projekt záróeseményével folytatódott a József Attila lakótelep díszkutas parkjában, ahol szalagvágás is történt.

A záróeseményt a Székhely Óvoda Cinke csoportjának óvodásai nyitották.

Az avató ünnepségen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester is köszöntötte a megjelenteket.

 Dr. Vitányi István úgy szólt, a város központjából gyakorlatilag egy kilométeres körzetben ma már mindent elérhetünk, ami a civilizált élethez szükséges. A városvezetés az elmúlt időszakban folyamatosan a fejlesztésekre törekedett.

A fejlődés azonban nem állhat meg, további terveket szeretne az önkormányzat megvalósítani, amelyek mind a jelenlegi életminőséget javítják – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Vitányi István kiemelte, minden eredmény egy csapatmunka, ami ebben az esetben is így van.  

Pajna Zoltán a projektzárón elmondta, fontos, hogy a település lakói úgy érezzék jó itt élni. Ezek a beruházások az emberek mindennapjainak jobbá tételét szolgálják. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke úgy folytatta, a felújítások értek növekedést generálnak a városban, ezzel együtt pedig elérhető, hogy az itt lakók helyben maradjanak, dolgozzanak, ne hagyják el a várost.

Muraközi István polgármester elmondta, a településeken élők életminőségének javítása közös feladat, e nagy jelentőségű projekt pedig a város életében a 2014-2020- as időszak legnagyobb pályázata.

Programok és rendezvények is részei voltak a pályázatnak, ezekről Lisztes Éva a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője számolt be.

A projekt részleteit Demény Zsolt ismertette. A pályázati referens elmondta, a projekt Berettyóújfalu életében a III. városrehabilitációs fejlesztés, mely a Széchenyi 2020 program keretében, 700 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a városközpontban valósult meg. Átfogó célja Berettyóújfaluban a közösségi élet fejlesztése volt a helyi értékek megerősítésével, a város központjában a közösségi és kulturális terek megújításával az aktív használat ösztönzése érdekében. A fejlesztés kiemelt területe a városközpont zöldövezeteinek rekonstrukciója volt, továbbá aktív rekreációs területek kialakítása és fejlesztése, többek között tanösvények, futópálya, szabadtéri kondipark, játszóterek, sétány, illetve kerékpártároló kialakításával.

 A beruházások tíz helyszínen valósultak meg:

 

  1. Népliget
  2. Bajcsy-Zsilinszky lakótelep parkja
  3. József Attila lakótelep játszótéri parkja
  4. József Attila lakótelep díszkutas parkja
  5. Bessenyei lakótelep I. park
  6. Bessenyei lakótelep II. park
  7. Vörösmarty tér
  8. Szerelem Park
  9. Kabos Endre Városi Sportcsarnok környéke – Lehel u. – Madách u. felújítása
  10. Kabos Endre Városi Sportcsarnok

 

 

P1490464.jpg P1490469.jpg P1490471.jpg

P1490472.jpg P1490473.jpg P1490474.jpg

P1490477.jpg P1490481.jpg P1490482.jpg

P1490483.jpg P1490484.jpg P1490486.jpg

P1490488.jpg P1490489.jpg P1490496.jpg

P1490500.jpg P1490503.jpg P1490506.jpg

P1490507.jpg P1490512.jpg P1490514.jpg

P1490517.jpg P1490533.jpg P1490537.jpg

P1490546.jpg P1490548.jpg
.