-->

2000 méter szalagból készülnek kokárdák

Az RMDSZ nagyváradi székházában dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere 2000 méter hosszú nemzeti színű szalagot adott át a szövetség nőszervezetének.

Hatodik alkalommal érkezett nemzeti színű szalag adomány Nagyváradra, Bihar megyébe, melyet Pető Dalma önkormányzati képviselő, és Székely Hajnal a nőszervezet nagyváradi elnöke fogadott nagy örömmel. Mint elhangzott, hasonlóan a 2014-ben indult kezdeményezéshez ezúttal is több száz tag szorgos keze fog bele a varrásba, hogy nemzeti ünnepünkre elkészüljön 12 ezer kokárda, amelyből természetesen Berettyóújfaluba is hoznak. Pető Dalma azt mondta, öröm számára, hogy Biró Rozália kezdeményezéséből hagyomány teremtődött, és az évről-évre folytatódik. Úgy folytatta, az együttműködés több éves múltra tekint vissza és olyannyira megtelt tartalommal, hogy napjainkban ma is több síkon tudnak együttműködni, nem csupán a magyar kultúra napja apropóján. Jó mutatja ezt – tett hozzá – hogy egyre több eseményt szerveznek közösen. A nemzeti összetartozás évében pedig arra kért minden nagyváradit és Bihar megyeit, hogy az idei ünnepen, aki csak teheti, tűzzön ki kokárdát, hiszen a viselése a nemzeti összetartozás érzését hivatott erősíteni, tudatosítva az együvé tartozást.

„Minden évben megtiszteltetés és öröm számunkra az RMDSZ Nőszervezete számára, hogy a Berettyóújfalui közösség ajándékaként érkező szalagból készíthetünk kokárdákat” – hangsúlyozta Székely Hajnal nagyváradi elnök. Mint mondta, példaértékű az a valóban testvéri gondolkodás és cselekedet, mely a Hajdú-Bihar megyei magyarságot jellemzi, és melyhez ugyanolyan lelkesedéssel kapcsolódik a Bihar megyei magyar közösség. Az ajándékozás, a kokárdakészítés, együtt imádkozás és ünneplés mindenkit megerősít abban a hitben, hogy van közös jelen számunkra és közös holnap gyermekeink számára – fogalmazott Székely Hajnal.

A közösen megélt ünnepek, az elmúlt évek fokozatos, de folyamatos kapcsolatépítése a határ két oldalán élő magyarság között azt mutatja, hogy a mesterségesen elválasztott nemzettestek természetes módon újra összekapcsolódnak – jelentette ki Vitányi István. Az országgyűlési képviselő azt mondta, ahogyan feltűzzük az itt készített nemzeti színű szalagot, úgy tűzzük össze a szétszakított nemzetrészeket. Felidézte, óriási lépés, ami az elmúlt évtizedekben történt, hiszen a rendszerváltás előtti években elképzelhetetlen lett volna a közös ünneplés.

Muraközi István úgy szólt, március 15-e is csatlakozik azon ünnepeink közé, melyet a nagyváradi, Bihar megyei magyar közösségek együtt élhetnek meg. Berettyóújfalu polgármestere a nemzeti összetartozás éve és a Trianon emlékév kapcsán bejelentette, hogy a városi megemlékezésen ünnepi beszédet Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke mond majd. Hozzátette, természetesen sokan érkeznek majd a nagyváradi megemlékezésekre is, hogy közösen tudjanak ünnepelni. Muraközi István reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendőkben még több ünnepnapon lehet együtt a két régió magyarsága. A száz évvel korábban történt események az egész magyarság számára jelentenek fontos fordulópontot, és erről mindenképpen és méltóképpen kell emlékezni és emlékeztetni – mondta Török Péter a berettyóújfalui Trianon Emlékbizottság elnöke, aki ismertette azokat a programokat, melyeket ebből az alkalomból szerveznek. Az előadók között lesznek Erdélyből érkező történészek, muzeológusok és levéltárosok is. A vendéglátók meglepetéssel is készültek, két süteménnyel kínálták a jelenlévőket, ugyanis Deák Ferenc tortája és a Kossuth kifli lesz a március 15-i nagyváradi megemlékezés desszertje.

.

 

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu