Print this page
-->

Az új laboreszközzel helyben lenne elvégezhető a koronavírus teszt

Berettyóújfalu önkormányzata a korona vírus elleni védekezésben a Gróf Tisza István Kórháznak is szeretne segítséget nyújtani, ezért az egészségügyi intézet javaslatára egy új laboreszköz megvásárlásához járul hozzá.

Muraközi Zoltán főigazgató az ezt bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, a  polimeráz láncreakció rendszerű (PCR) eszköz a korona vírusfertőzést tudja kimutatni. Így lehetőség nyílna arra, hogy a helyi kórházban is el tudják végezni ezt a tesztet.  A 12,7 millió forint értékű eszköz megrendelése folyamatban van, április közepén pedig már munkába is állhat. A laboreszközzel nem kizárólag koronavírus teszteket tudnak végezni, a későbbiekben egyéb kiegészítők segítségével más kórokozók vizsgálatára is alkalmas lesz.

 
Muraközi István arról beszélt, a város önkormányzata az elmúlt napokban meghozta azokat a döntéseket, melyekkel reményeik szerint lassítani tudják a korona vírus okozta járvány terjedését. Berettyóújfalu polgármestere felidézte, hogy az óvodák és bölcsőde bezárása, a felügyeleti rendszer kialakítása, az intézményi étkezés biztosítása, a parkok lezárása, a piaci árusítás korlátozása, a 70 év felettiek számára nyújtott segítség mind-mind ehhez járulnak hozzá.

Mint mondta, jelenleg egy helyi ruhaipari vállalat jóvoltából egészségügyi textilből készülnek mosható szájmaszkok, melyet a város intézményeiben dolgozók, valamint valamennyi 65 év feletti lakos fog megkapni.  A város önkormányzata egy újabb döntésével most 2 millió forinttal járul hozzá a műszer beszerzéséhez. A polgármester arra kért mindenkit, aki tud, segítsen.
Hangsúlyozta, a műszer abban segíthet, hogy helyben tudják elvégezni a tesztet, így sem a mintának, sem a páciensnek nem kell utaznia, ami meggyorsítja a folyamatot.
Muraközi Zoltán szól arról is, már több berettyóújfalui vállalkozó ajánlotta fel anyagi segítségét. A Lisztes-Trans három millió forinttal járul hozzá a gép beszerzéséhez, de segítségét ajánlotta fel a Generál-Ép ’98 Kft. és az Express Hűtéstechnikai Kft., valamint több cég és magánszemély is.
Kérnek mindenkit, amennyiben segítséget kíván nyújtani a kórháznak, erre a számlaszámra utalják az adományt: Gróf Tisza István Kórház Műszerezettségének Javításáért Alapítvány. Számlaszám: 10200380-34111150-00000000

Az adományozók a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kaphatnak tájékoztatást a felajánlásukkal kapcsolatban, az alapítvány pontos elnevezésével és a számlaszámmal.