-->

Nyár végére készülhet el a zsinagóga felújítása

1903-ban Weiszmann Béla tervei szerint épült a berettyóújfalui zsinagóga, amely eredeti funkciója mellett az elmúlt évtizedekben állt üresen, de szolgált vasáru raktárként is, és bizony a hányattatott évek, évtizedek kívül-belül próbára tették az épület szerkezetét.

  Több tulajdonos váltást követően néhány éve újra a város tulajdonába került, és egy pályázati lehetőséget kihasználva 2020 nyár végére elkészül felújítása, és régi pompájában, új funkciókkal szolgálja majd a város kulturális életét, növelve egyben a település turisztikai vonzerejét. A műemléki védelem alatt álló épület felújítására – amelyet TOP forrás mellett kormányzati támogatással végeznek – 500 millió forintot fordít az önkormányzat. Az elmúlt évtizedekben annyira leromlott az épület állapota, hogy egy komplex felújításra van szükség, amely a teljes külső homlokzatot érinti, ablakcserét, szerkezeti-, tető- és belső felújításokat jelent. Emellett egy teljesen új kiszolgáló épületrészt is kialakítanak, itt kap helyet a recepció, a pénztár, a ruhatár, szociális blokk, kávézó, ajándékbolt.

Az épületben lesz egy állandó kiállítás is, amely a berettyóújfalui zsidóság 20. századi történetét, illetve a hozzájuk kapcsolódó polgári fejlődést mutatja be.
A berettyóújfalui zsidó hitközség a legtöbb lelket (közel 1000 fő) a 19. század elején számlált. Élén ebben az időben korának elismert hittudósa, Blum Amram állt, aki 1834-ben Hajdúsámsonban született neves rabbi családba. Blum Amram tanulmányait több híres rabbinál végezte, köztük Szófer Mózes pozsonyi főrabbi jesivájában.1858-ban nevezték ki Álmosd rabbijának, hat esztendő múlva Hegyalja-Mádra került. A mádi közösség ekkor gazdag és a kor egyik legszebben fejlődő közössége volt. Blum Amram jesivát működtetett itt, amely rövid időn belül az ország egyik legnevesebb iskolájává vált. 1881-től két éven át a huszti zsidó közösséget vezette.1883-ban a berettyóújfalui közösség kérésére elfoglalta az itteni rabbiszéket. Halálig irányította az újfalui közösséget, ahol főrabbiként a térség meghatározó vallási vezetője volt, odavonzva a környék kisebb településeinek zsidó közösségeit is. Tanításait az Amerikában ma is használatos, hazánkban ritkaságnak számító BészSeorim c. gyűj-teményben jelentette meg. Kéziratainak nagy része a vészkorszakban megsemmisült. Berettyóújfalui szolgálata alatt épült fel a régi zsidó templom helyén a zsinagóga 1903-ban, Weiszman Béla nagyváradi építész tervei alapján. A berettyóújfalui zsinagógát alig 40 esztendeig használta a népes, helyi zsidó hitközség.

A zsinagóga felújítási munkálatai előreláthatóan 2020 nyarán fejeződnek majd be. A beruházás nettó 400 millió forintba kerül, tehát összköltsége meghaladja a félmilliárd forintot, ennek felét európai uniós TOP forrásból biztosítja az önkormányzat. A fennmaradó több mint 200 millió forintot – a térség országgyűlési képviselőjének, Vitányi Istvánnak hathatós közbenjárására- kormányzati forrásból nyújtja a magyar állam.
Ezért most egy komplex felújításra volt szükség, ami homlokzat felújítást, ablakcserét, tetőfelújítást, belső felújításokat, díszítőfestést, asztalos munkálatokat, lakatosmunkákat tartalmaz.

A munkálatok majdcsak hatvan százalékban már elkészültek. Az épület belső tereiben a vakolás után már a díszítőfestéseket végzik a restaurátorok, a nyílászárók és a fűtési rendszer már a helyére került. A következő lépés az úgynevezett terrazzo padlózat beépítése, amely a korabeli járólapokat idézi.
A kiszolgáló épületben már elkészült a hidegburkolat, ezzel együtt pedig hamarosan minden a helyére kerül ebben az épületszárnyban is. Akik kívülről szemlélik a zsinagóga épületét, láthatják, hogy a homlokzati díszítőelemek is készülnek.
Az épület színe sárga árnyalatú lesz. A zsinagóga felújítási munkálatai elején kiderült, hogy az épület statikai megerősítésre szorul.

Az igazi kihívást a padlózat és a tetőfelújítás jelenti. A díszítőfestések korhű stílust idéznek.
A tervek szerint az 1903-ban épült zsinagóga ad majd otthont a város új kulturális terének, ahol kiállításokat, koncerteket fognak rendezni. Mellette pedig felépül egy különálló kiszolgáló épület is, ahol például a szociális helyiségek lesznek és kialakítanak egy kávézót is.

.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu