Print this page
-->

Ünnepélyes alapkőletétel a vasútállomáson

Ma tették le a Püspökladány-Biharkeresztes közötti vasútvonal villamosításának alapkövét a berettyóújfalui vasútállomáson.


A fejlesztés több mint 47 milliárd forintból valósul meg.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a munka elkezdődött, és még legalább két évig fog tartani, ennek eredményeként megszűnik a mozdonycsere Püspökladányban, mivel megvalósul a villamosítás ezen a szakaszon.
Elmondása szerint az országban 3100 kilométeren villamosított a vasút, aránya 2010 óta 36 százalékról 41 százalékra bővült.
A villamosítás következtében biztonságosabb lesz a közlekedés - jelentette ki az államtitkár.


 Vitányi István, a bihari térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP), aki már 1998-ban, a parlamentbe kerülésekor felkarolta a vasútvonal villamosításának ügyét, hangsúlyozta, 2023. január elsejétől villanymozdony húzza majd a vonatot, amely 100 kilométerórás sebességgel közlekedik.
 A korábban halmozottan hátrányos bihari térség lakói egyenrangúnak érezhetik magukat az ország boldogabb felén élőkkel - fogalmazott.
 Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: Magyarország 7500 kilométeres vasúthálózatának 41 százaléka villamosított, ám a kormány eltökélt szándéka, hogy ez az arány minél hamarabb elérje az 50 százalékot.


A most megkezdett villamosítási fejlesztéssel 5-10 perces menetidő-csökkenés is elérhető lesz .


 A vasúti pálya korszerűsítése miatt vasúti zár is lesz, amelyhez az utazók türelmét kérte.


 Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, a fejlesztéssel XXI. századi vasútelemek valósulnak meg.
 Átépítik a pályát, megerősítik a vasúti töltést. Négy állomásépület - Báránd, Sáp, Berettyóújfalu, Biharkeresztes - is megújul. A fejlesztésekkel együtt nő a szolgáltatás színvonala, könnyebb lesz a fel- és leszállás, kényelmesebb lesz a várakozás, modernebb tájékoztatási rendszer épül ki - sorolta a vezérigazgató-helyettes.
 A szakaszon a vasútkorszerűsítési munkálatok 2022. december 31-re fejeződnek be.

 

vasutalapko-10.jpg vasutalapko-11.jpg vasutalapko-12.jpg

vasutalapko-13.jpg vasutalapko-15.jpg vasutalapko-16.jpg

vasutalapko-17.jpg vasutalapko-18.jpg vasutalapko-19.jpg

vasutalapko-2.jpg vasutalapko-20.jpg vasutalapko-21.jpg

vasutalapko-22.jpg vasutalapko-25.jpg vasutalapko-26.jpg

vasutalapko-27.jpg vasutalapko-28.jpg vasutalapko-29.jpg

vasutalapko-3.jpg vasutalapko-30.jpg vasutalapko-31.jpg

vasutalapko-32.jpg vasutalapko-33.jpg vasutalapko-34.jpg

vasutalapko-35.jpg vasutalapko-4.jpg vasutalapko-5.jpg

vasutalapko-6.jpg vasutalapko-7.jpg vasutalapko-8.jpg

vasutalapko-9.jpg vasutalapko.jpg